Duizenden vrouwen betogen in Amerikaanse steden voor recht op abortus

In verschillende Amerikaanse steden zijn duizenden mensen op straat gekomen voor het recht op abortus. Dat was onder meer het geval in de hoofdstad Washington D.C. Het Amerikaanse Hooggerechtshof maakte eind juni het historische arrest "Roe versus Wade" over het recht op abortus ongedaan.

"We willen niet achteruitgaan", scandeerden de overwegend vrouwelijke demonstranten met borden die opriepen tot een "feministische tsunami" en om "te stemmen voor het behoud van vrouwenrechten" tegenover het "conservatieve offensief".

"Ik wil niet teruggedrongen worden naar een ander tijdperk", vertelde Emily Bobal, 18 jaar en studente in Washington, aan persagentschap AFP. "Het is belachelijk dat we in 2022 nog steeds moeten demonstreren om dit recht te verdedigen", voegde ze eraan toe.

"De meerderheid van ons is klaar om op straat te komen en te vechten voor democratie en voor het recht van mensen, vrouwen en mannen, om over hun eigen lichaam te beschikken", aldus de 70-jarige Kimberly Allen, die zei dat de resultaten van de tussentijdse verkiezingen van 8 november cruciaal zullen zijn voor de bescherming van die rechten.

Op die dag vinden in de VS de Midterms plaats. Daarin kiezen de Amerikanen wie de meerderheid krijgt in beide kamers van het Congres, de Republikeinen of Democraten. 

BEKIJK - Beelden van de protestactie in Washington:

Videospeler inladen...

Hooggerechtshof

Eind juni maakte het Hooggerechtshof het grondwettelijke recht op abortus ongedaan. Hierdoor kunnen de wetgevende lichamen van de verschillende staten of het Congres bij wet bepalen of en hoe abortus wordt toegestaan of verboden.

Tot eind juni werd het recht op abortus nationaal veiliggesteld door een uitspraak van het Hooggerechtshof van 1973. Abortussen waren in het hele land toegestaan, ten minste tot de foetus levensvatbaar was. Die beslissing werd vernietigd door de conservatieve meerderheid van het Hof in een historische uitspraak.

Veel Amerikaanse staten grepen onmiddellijk de kans aan om hun abortuswetten aan te scherpen en het recht op abortus te schrappen of in te perken.

Meest gelezen