Kernkabinet zit opnieuw samen voor begrotingsgesprekken

Premier De Croo heeft nog wat werk voor de boeg. ©  Bart Dewaele

De federale regering heeft zondag om 10 uur haar begrotingswerkzaamheden hervat. Op de tafel liggen dezelfde dossiers als zaterdag: de competitiviteit en de energie.

edm

Het kernkabinet zat sinds zaterdag 10 uur samen in de Wetstraat 16 voor het begrotingsconclaaf. Omstreeks 1 uur was de vergadering afgelopen. De premier heeft in de loop van de avond een tijdlang bilaterale gesprekken gevoerd, maar er vond ook nog een plenaire onderhandeling plaats over de meervragen van de verschillende partijen. Definitieve beslissingen zijn naar verluidt niet afgeklopt.

Vanaf zondagmorgen zit de kern opnieuw samen. Tegen dinsdagnamiddag moet er een akkoord zijn, want dan staat de State of the Union van de eerste minister in de Kamer geprogrammeerd.

Zaterdag werd al duidelijk dat CD&V-vicepremier Vincent Van Peteghem veel minder ver wil gaan in het afromen van de overwinsten in de energiesector dan het voorstel dat Energieminister Tinne Van der Straeten (Groen) had neergelegd. ‘Als we iets op tafel leggen, mag het niet twee maanden later vernietigd worden door een rechtbank’, verklaarde hij zaterdag voor de start van het begrotingsconclaaf van de federale regering.

‘Het voorstel van Tinne Van der Straeten is zeer robuust’, reageerde Ecolo-vicepremier Georges Gilkinet zondag. ‘Er zijn overwinsten in de energiesector. We moeten echt voluntaristisch zijn om die af te romen en te herverdelen. Hoe meer overwinsten we kunnen afromen, hoe meer we kunnen herverdelen en hoe positiever dat is voor onze burgers en ondernemingen, de kmo’s en ambachten inbegrepen.’

Ook op tafel van de topministers ligt de uitbreiding van het sociaal tarief. Daarover moet een principeakkoord gesloten worden, dat de komende weken verder uitgewerkt moet worden.