"Ik ben opgepakt door de zedenpolitie omdat ik een driekwartbroek droeg": Soad Kiabi vluchtte 12 jaar geleden als jonge vrouw uit Iran

Sinds de dood van de 22-jarige Mahsa Amini heerst er onrust in Iran. De jonge vrouw stierf op 16 september nadat ze gearresteerd werd door de zedenpolitie. Al 3 weken lang komen Iraniërs op straat om te protesteren tegen het regime en de onderdrukking van vrouwen. In "De zevende dag" getuigen drie Iraanse vrouwen, die in Vlaanderen wonen, over wat er in hun land aan de hand is.  

Soad Kiabi vluchtte twaalf jaar geleden naar België. Ze kwam net als Mahsa Amini in aanraking met de Iraanse zedenpolitie. Toen ze 18 jaar was, werd ze gearresteerd. "Ik droeg een soort driekwartbroek en je kon mijn benen een beetje zien. Als vrouw mocht dat natuurlijk niet."

Kiabi bracht een nacht door in het politiekantoor. De arrestatie liet een grote indruk na. "Ik wou de dagen erna met niemand spreken. Ik begon net te studeren, maar ik wou niet meer naar de universiteit gaan. Het was supermoeilijk."

Ik wist dat ik daar weg moest. Anders zou ik heel lang in de gevangenis moeten zitten of zou ik geëxecuteerd worden

Darya Safai

Ook Darya Safai, kamerlid voor de N-VA, werd gearresteerd door de Iraanse geheime politie nadat ze geprotesteerd had tegen het regime. Ze zat 24 dagen in de cel. Toen ze voorlopig vrijkwam, vluchtte ze in 2000 naar België. "Ik wist dat ik daar weg moest. Anders zou ik heel lang in de gevangenis moeten zitten of zou ik geëxecuteerd worden."

Mona Mir Sattari groeide zelf niet op in Iran. Ze werd geboren in België nadat haar ouders 36 jaar geleden wegvluchtten uit Iran. Toch leeft ze erg mee met de dood van Mahsa Amini, die gearresteerd werd omdat ze haar hoofddoek niet correct droeg:  "Ik had Mahsa kunnen zijn. Als ik nu in Iran zou zijn, zou ik waarschijnlijk ook op straat komen."

Volgens Mona Mir Sattari gaan de protesten trouwens over veel meer dan het dragen van een hoofddoek. Het gaat over de onderdrukking van vrouwen in Iran, waarbij het regime misbruik maakt van het geloof.

BEKIJK - "Het regime maakt misbruik van het geloof", zegt Mona Mir Sattari in "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Krachtig optreden tegen Iran nodig

Door de aanhoudende protesten stelt de vraag zich wat mensen buiten Iran kunnen doen om de situatie in het land te veranderen. Afgelopen week knipten verschillende wereldsterren hun haren, uit steun voor de Iraanse vrouwen. 

Darya Safai deed dat donderdag tijdens het vragenuurtje in het parlement. Ze beseft dat het niet meer is dan een symbolische daad. "Een lokje haar knippen heeft geen zin als je de banden met het regime niet knipt."

Safai pleit voor een krachtig politiek optreden tegen het Iraanse regime. "We moeten onze macht en onze tanden laten zien." Volgens Safai helpen de internationale  sancties tegen Iran hier al bij.

BEKIJK - "We moeten onze macht en onze tanden tonen tegen het regime", zegt Darya Safai:

Videospeler inladen...

Over die sancties stelt Soad Kiabi zich heel wat vragen. "Het is moeilijk te zeggen of die sancties werken. Ik denk dat het beter zou zijn om die sancties meer te richten op mensen die deel uitmaken van de Iraanse overheid of het Iraanse regime. Het zijn zij die het leven in Iran zo moeilijk maken."

Ook Mona Mir Sattari vindt dat de sancties niet genoeg gericht zijn. "Nu is het de gewone bevolking die eronder lijdt." Zij legt haar hoop vooral bij de jonge Iraanse bevolking "die niets meer te verliezen heeft".  

Volgens haar is internet daarom zo belangrijk. "De informatie die via het internet binnenkomt, is voor onze generatie de grootste sterkte. Daar moeten we gebruik van maken, maar dan hebben we wel de hulp van het Westen nodig."

Mona Mir Sattari vindt dat de pogingen van het regime om het internet stil te leggen krachtig beantwoord moeten worden. Gisteren werd de live nieuwsuitzending op de Iraanse staatstelevisie gehackt. Dat is volgens haar al een goed voorbeeld.

BEKIJK - "Internet is onze grootste sterkte, maar we hebben hulp van het Westen nodig", zegt Mona Mir Sattari:

Videospeler inladen...

Toch gelooft Mona ook dat de huidige protesten voor verandering kunnen zorgen: "Iran heeft een verleden, ze komen vaak op straat, maar wat we nu zien is iets helemaal anders."

BEKIJK - Het volledige gesprek met Soad Kiabi, Mona Mir Sattari en Darya Safai in "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Meest gelezen