President Zelenski over explosies in Oekraïne: "Terroristen willen paniek en chaos zaaien"

De Oekraïense president Zelenski noemt de explosies in Kiev en andere Oekraïense steden een daad van "terroristen". "Ze willen met tientallen raketten chaos en paniek zaaien", zegt hij in een videoboodschap op Telegram. Verschillende Oekraïense steden werden vanmorgen opgeschrikt door explosies. "Er zijn twee doelwitten uitgekozen om zoveel mogelijk schade aan te richten: energiefaciliteiten én burgers", aldus Zelenski.

De voorbije uren zijn verschillende steden in Oekraïne, waaronder de hoofdstad Kiev, opgeschrikt door zware explosies. In Kiev alleen is sprake van verschillende doden en gewonden. Ook in verschillende andere steden - sommige in het westen van land, zoals Lviv - zijn explosies gemeld.

De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft het over een daad van "terroristen". "Ze willen paniek en chaos zaaien", zegt hij in een videoboodschap op Telegram. Volgens Zelenski zijn er twee duidelijke doelwitten: energiefaciliteiten en burgers. "Die doelen waren speciaal gekozen om zoveel mogelijk schade aan te richten."

BEKIJK - President Zelenski spreekt de Oekraïense bevolking toe:

Videospeler inladen...

In zijn videoboodschap laat de Oekraïense president in het midden wie de "terroristen" volgens hem zouden zijn, maar op Twitter is hij minder diplomatisch. "Ik heb met (Duits, nvdr)  bondskanselier Olaf Scholz afgesproken dat er een spoedzitting van de G7 komt. Ik zal er speechen en vertellen over de terroristische aanvallen van de RF." Dat laatste is een duidelijke verwijzing naar de Russische Federatie.

Zelenski sluit zijn video op Telegram af met een strijdvaardige boodschap voor de Oekraïense bevolking: "We zijn Oekraïners. We helpen elkaar. We geloven in onszelf en zullen alles herstellen wat is vernietigd. Er kunnen nu tijdelijke stroomstoringen zijn, maar er zal nooit een onderbreking zijn in ons vertrouwen in de overwinning."

Meest gelezen