©  Shutterstock

Levi’s jeans uit de jaren 1880 geveild voor maar liefst 76.000 dollar

Voor de meesten onder ons behoort een jeans tot onze vaste garderobe. Het is de perfecte basic bij uitstek, het kledingstuk dat (bijna) altijd kan en dat overal bij past. Maar ondanks z’n populariteit staan we maar zelden stil bij de geschiedenis achter de broek. Het feit dat iemand bereid is om 76.000 dollar neer te tellen voor een versleten exemplaar, zal velen dan ook verbazen.

Nochtans is dat precies wat gebeurde op het Durango Vintage Festivus in de Amerikaanse staat Colorado. Tijdens een denim-veiling die deel uitmaakte van het vintage festival ging een jeans, daterend uit de jaren 1880, onder de hamer voor niet minder dan 76.000 dollar.

LEES OOK:

Stukje geschiedenis

Uiteraard is het vooral het verhaal achter het kledingstuk dat de prijs verantwoordt. De Levi’s broek werd enkele jaren geleden gevonden in een voormalige mijn door Michael Allen Harris en verkocht aan Brit Eaton. Die bood de jeans nu te koop aan. Oorspronkelijk werden Levi’s jeans namelijk ontworpen voor mijnwerkers, omdat de stof ideaal was voor de harde arbeid die zij moesten verrichten. De broek is logischerwijs dan ook niet in perfecte staat: kaarsvetvlekken, afgescheurde broekspijpen en een vergeeld zitvlak zijn stille getuigen van de lange geschiedenis van de jeans.

De oplettende kijkers zullen trouwens gemerkt hebben dat de broek er enigszins anders uitziet dan de meeste jeansbroeken vandaag de dag. De achterkant telt slechts één zak en in plaats van riemlussen heeft de broek bretelknopen.

Kyle Haupert, een vintageverkoper, ging aan de haal met het historische kledingstuk.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer