Jan Moons gaf in de gemeenteraad verduidelijking bij de organisatie van het Feest van de Heistenaar. © DV, PH

Burgemeester Jan Moons verdedigt zich tegen ‘kwakkels’ rond Feest van de Heistenaar: “Ik heb geen commissie van 25% in mijn eigen zak gestoken”

Heist-op-den-Berg -

De organisatie van het eerste Feest van de Heistenaar was door het gure weer maar een beperkt succes. Maar veel erger dan het regenweer van dat weekend blijft burgemeester Jan Moons (N-VA) in zijn maag zitten met enkele commentaren achteraf, die de indruk wekken dat hij er als eventorganisator zelf ook flink aan verdiend zou hebben. De burgemeester voerde tijdens de gemeenteraad van dinsdagavond een lange monoloog om dat met klem te weerleggen.

Bert Provoost

Het driedaags foodtruckfestival met randanimatie van half september aan het kasteeldomein Hof Ter Laken in Booischot zindert nog na. Oppositieraadslid Jan Baestaens (ETA+) vroeg in de gemeenteraad om meer uitleg over de samenwerking tussen de gemeente en de organisatie. “Ik ben blij dat ik de mogelijkheid krijg om wat extra klaarheid te scheppen en sereen te antwoorden op kwakkels die doelbewust de wereld worden ingestuurd”, antwoordde Jan Moons.

LEES OOK. Burgervader Jan Moons (N-VA) ruilt Bal van de Burgemeester in voor foodtruckfestival: “Willen Heistenaar meer betrekken bij nieuw concept”

“Net zoals dat vroeger bij het Bal van de Burgemeester het geval was, was de organisatie in handen van een comité. We zijn naar een ander concept op zoek gegaan omdat we het idee hadden dat de bals een beetje uitgeblust waren en dat ze voor een te selectief gezelschap waren. Ik zit al 35 jaar in de eventsector, dan moet je het warm water niet meer uitvinden. Voor dit evenement hebben we dus samengewerkt met HAP, een concept met foodtrucks van achttien edities verspreid over heel Vlaanderen. Het is een concept dat ik goed ken en waar ik ook aan meewerk. Ik vraag voor hen de vergunningen aan bij steden en gemeenten en maak de zomerkalender op. Bij het operationele gedeelte ben ik verder niet betrokken”, legt Moons uit.

Commissie laten vallen

“Ik heb die samenwerking duidelijk in de pers gecommuniceerd. Ik heb ook mijn vaste commissie voor het aanvragen van de vergunningen in dit geval laten vallen. En neen, ik regel ook niet mijn eigen vergunningen.”

LEES OOK. Wisselvallig weer spelbreker tijdens eerste editie van Feest van de Heistenaar: “Het enige wat we niet zelf in de hand hadden”

“Als gemeente hebben we ons openbaar domein ter beschikking gesteld. De inkomsten haalt HAP uit dranken en de verkoop van de foodtrucks, die een commissie aan de organisatie geven. Dat bedrag wordt dan gebruikt voor de algemene kosten zoals tenten, springkastelen, live-acts, decoratie, licht, de overeenkomst met Bumba van Studio 1000, enzovoort. Het weer was helaas niet goed, ik twijfel of deze editie voor hen lucratief geweest zal zijn. We hebben met het comité zelf wel een opbrengst gegenereerd voor het goede doel door een netwerkavond te organiseren met Marc Herremans met 180 aanwezigen. De opbrengst daarvan was zo’n 20.000 euro en zal geschonken worden aan de G-werkingen van de Heistse verenigingen.”

Het regenweer was een spelbreker tijdens het evenement. © Peter Helpens

“De integratie van het gemeentelijk personeelsfeest hebben we net als vroeger bij het Bal van de Burgemeester gedaan door enkele vaste kosten te delen. Daar hebben 445 personeelsleden aan deelgenomen. Dat heeft 28.000 euro gekost aan de gemeente. Het budget dat eerst voorzien was voor het afgelaste vuurwerk is gebruikt om de dreef uit te lichten met sfeerverlichting. Ook het budget voor de afgelaste nieuwjaarsdrink is daarvoor gebruikt. Dat ging in totaal over een bedrag van ongeveer 18.000 euro”, somt Moons op.

LEES OOK. Dokter in spe, topkeeper, ondernemer en burgemeester: het bochtige parcours van Jan Moons (+)

“Ik heb geen commissie van 25% in mijn eigen zak gestoken. Dat gerucht is me links en rechts ter oren gekomen. Het feit alleen al dat mensen dat nog maar durven insinueren, daar zakt mijn broek van af. Mensen die zulke kwakkels lanceren, projecteren hun eigen gebrek aan deontologie op anderen. Ik huiver van het doelbewust opzetten van een beschadigingsoperatie tegenover dit project en mezelf.”

Applaus

Moons was duidelijk aangedaan door de geruchten en trok zijn verdediging nog verder open naar zijn manier van aan politiek doen. “Die manier is niet meer hetzelfde in vergelijking met vroeger. Ik schuim niet elke spaghettidag of mosselsouper af. Als dat de waardemeter zal zijn waarop ik beoordeeld zal worden, dan sta ik er misschien niet goed op. Ik denk dat het eerder zinvol is om tijd te investeren in dossiers en beslissingen die goed zijn op lange termijn. Voor die nieuwe politiek sta ik.”

Baestaens bedankte Moons voor de ‘uitvoerige en verhelderende’ uitleg. Van zijn eigen fractie kreeg de burgemeester na afloop een applaus.

Burgemeester Jan Moons. © Dirk Vertommen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Blikvangers Mechelen