Kamer debatteert over begroting: oppositie geeft kritiek maar krijgt ook bakken kritiek terug

"Wat zou u doen?" was vanmorgen zowat de meest gehoorde zin tijdens het Kamerdebat over de beleidsverklaring van de federale regering. Kamerfractieleider Peter De Roover (N-VA) was bikkelhard voor de plannen van de regering-De Croo, maar zijn kritiek kreeg hij als een boemerang terug. De meerderheidspartijen wuifden zijn alternatieven weg als onrealistisch en ongeloofwaardig, maar ook de linkse PVDA-oppositie nam de N-VA-fractieleider geregeld onder vuur.  

"Uw tekst ademde een sfeer uit van uitgeblustheid, een gebrek aan ambitie. U legde zich neer bij wat iedereen vaststelt: het vat is af", aldus De Roover. "Het mechanisme in uw regering is niet het voeren van beleid, maar het verhinderen van beleid." Er is niet alleen de begroting die stevig in het rood gaat, maar volgens de N-VA wekt de regering alleen maar de illusie dat ze geld uitgeeft om burgers en bedrijven te beschermen. "Deze regering geeft geen cent uit want deze regering heeft geen cent", zei De Roover. "Deze regering is het geld van morgen aan het opsouperen."

Wat is nu het discours van de N-VA in deze crisis? Laat de gezinnen in de steek en laat de bedrijven ook maar in de kou zitten?

Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert

Met de N-VA aan het federale roer zou dat wel anders zijn, luidde de redenering. Dan zouden er structurele hervormingen worden doorgevoerd. Peter De Roover wees naar de Vlaamse regering, die volgens hem wel inzet op een begrotingsevenwicht.

De N-VA'er kreeg forse tegenwind vanuit het halfrond. "Wat is nu het discours van de N-VA in deze crisis? Laat de gezinnen in de steek en laat de bedrijven ook maar in de kou zitten? Is dat het alternatief?", sneerde Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert. "Wat zou u doen in de werkloosheid?", wierp Kamerfractieleider Servais Verherstraeten (CD&V) hem voor de voeten. "Wat zou u doen in de pensioenen? Wat zou u in de fiscaliteit doen? Wat zou u doen aan de begroting?" Veel concreets had De Roover hiertegen niet in te brengen, al gaat het vandaag uiteraard over de beleidsverklaring van de regering.

Uw partij is een bedreiging voor de koopkracht van de mensen

Kamerfractieleider Melissa Depraetere (Vooruit)

Kamerfractieleider Melissa Depraetere (Vooruit) neemt het niet dat De Roover het begrotingsakkoord een bedreiging voor de begroting noemt. "Ik denk dat we eerlijk kunnen zijn en dat we mogen zeggen waar het op staat. Uw partij is een bedreiging voor de koopkracht van de mensen." 

Maar de grootste oppositiepartij kreeg ook kritiek van een andere oppositiepartij. Fractieleider Sofie Merckx (PVDA) neemt aanstoot aan het feit dat Peter De Roover maatregelen uit de begroting "niemendalletjes" noemt. "Ik heb toch 300 miljoen besparingen in de gezondheidszorg gezien, het moeilijker maken van ouderschapsverlof. Voor u zijn dat niemendalletjes. (...) Wat was er voor jullie genoeg geweest? 5 miljard besparingen in de gezondheidszorg? Een indexsprong? Of misschien het compleet afschaffen van het ouderschapsverlof?"

Als het moeilijk gaat en de burgers vragen inspanningen, beperkt u zich tot kritiek geven

Kamerfractieleider Servais Verherstraeten (CD&V)

"U hebt geen enkel plan met betrekking tot hervormingen. Als het moeilijk gaat en de burgers vragen inspanningen, beperkt u zich tot kritiek geven op zij die het in moeilijk omstandigheden proberen te doen", vindt Servais Verherstraeten (CD&V).

Het belooft nog een lange vergadering te worden. Elke fractieleider van de oppositie heeft 40 minuten spreektijd en die van de meerderheid 20 minuten, maar er kan worden onderbroken door andere Kamerleden. Peter De Roover stond bijna 3 uur lang op het spreekgestoelte omdat hij zo vaak werd onderbroken. Vanaf morgen om 15.00 uur kan de stemming over de beleidsverklaring plaatsvinden.

Het Kamerdebat verliep vanmorgen bijzonder geanimeerd.

Videospeler inladen...

Er was ook een bijzonder felle discussie over kernenergie. Zowel meerderheid als N-VA beschuldigen elkaar van bochtenwerk in verband met het al dan niet langer openhouden van de kerncentrales. Wat wel stilaan duidelijk wordt dat er ook voor Groen niet langer taboes zijn als het gaat over bevoorradingszekerheid.

"We hebben beslist om in geval van een probleem te bekijken welke de mogelijkheden zijn om daar een oplossing te bieden. En we hebben gezegd dat we daarbij geen technologie uitsluiten", zegt vicepremier Petra De Sutter (Groen) in "Villa Politica". "Als men in dit debat spreekt over dogmatisme en nucleair, zit dit in elk geval niet aan onze kant, maar aan de overkant."

Vicepremier Petra De Sutter (Groen) verduidelijkt de energieplannen van de regering.

Videospeler inladen...

De woorden van De Sutter zijn ook bevestigd door Kamerfractieleider Wouter De Vriendt (Groen) in het parlementair halfrond.

De liberale partijvoorzitters Egbert Lachaert (Open VLD) en Georges-Louis Bouchez (MR) interpreteren dat als een mogelijkheid om meer dan twee kerncentrales langer open te houden. In elk geval is daarover nog geen enkele concrete beslissing genomen.

Ook Vlaams Belang heeft felle kritiek op de regering. "Dit is de regering van de vestzak-broekzakoperaties", klaagt Kamerlid Wouter Vermeersch (VB). "Zowel voor wat betreft de index en de belastingschalen, de btw-verlaging en de accijnshervorming en het cliquetsysteem. (...) U geeft de indruk dat u de mensen helpt, maar als puntje bij paaltje komt, worden ze achteraf belogen en nog eens bestolen door de overheid."

Het fiscaal voordeel voor de tweede verblijven gaat in vóór 2024

Premier Alexander De Croo (Open VLD)

Premier Alexander De Croo gaf vanmiddag meer duidelijkheid over de schrapping van het fiscaal voordeel voor de tweede verblijven. "Dat gaat in voor 2024. Er is geen inkomst ingeschreven voor 2023. De manier dat de afspraken worden uitgevoerd, is dat ze deel uitmaken van de programmawet. Die zal hier in het parlement komen en een van de komende weken worden goedgekeurd."

Meest gelezen