Militaire dienstplicht opnieuw invoeren in België? Riadh Bahri vraagt het aan Theo Francken (N-VA) en twintigers in #BelRiadh

Zou de herinvoering van de militaire dienstplicht in België een goed idee zijn nu Rusland hevig oorlog voert in Oekraïne? Admiraal Michel Hofman, de stafchef van het Belgische leger, stelde eerder deze maand die vraag. Riadh Bahri stelt diezelfde vraag vanavond om 20 uur tijdens ons online-praatprogramma #BelRiadh. Twintigers die zelf in het leger willen, ervaring hebben met dienstplicht in het buitenland en twintigers die tegen dienstplicht zijn gaan erover in discussie met N-VA Kamerlid en Defensiespecialist Theo Francken (N-VA). Hij is zelf wel te vinden voor het idee van civiele dienstplicht. 

In een nieuwe aflevering van het online programma #BelRiadh gaat het erover of dienstplicht opnieuw moet worden ingevoerd in België. De oorlog in Oekraïne is nu al meer dan 7 maanden aan de gang en blijft escaleren. Dat deed bij admiraal Michel Hofman, de stafchef van het Belgische leger, de vraag rijzen of de dienstplicht niet opnieuw moet worden ingevoerd. Hij spreekt wel over een idee op lange termijn dat los moet staan van de actualiteit, want we mogen volgens hem niet meegaan in de escalerende logica van Russisch president Poetin. 

Op het politieke niveau werd de discussie nog niet gevoerd, maar minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) gaf al aan dat het op dit moment helemaal niet zo eenvoudig is de dienstplicht opnieuw in te voeren. Zo zijn er niet genoeg middelen of personeel om de onmiddellijke herinvoering te realiseren. De enige optie zou zijn om de groep reservisten verder uit te breiden, die nu uit 1.300 mensen bestaat, maar daar zijn nog geen plannen rond. Theo Francken, N-VA-Kamerlid en Defensiespecialist, gaf wel al aan dat hij het een "keigoed idee" vindt om de legerdienst opnieuw in te voeren. 

Creëert dienstplicht meer discipline en eenheid in België?

In de politiek en bij defensie hebben ze een mening over het herinvoeren van de dienstplicht, maar hoe zit dat bij de jongeren die dan eventueel zouden worden opgeroepen? Dat gaat Riadh Bahri bespreken met twintigers die zelf in het leger willen en met jongeren die voorstander zijn van legerplicht. Ze vinden dat het kan bijdragen aan de persoonlijke ontwikkeling en kan zorgen voor eenheid in België. Zij gaan in discussie met andere twintigers die eerder voorstander zijn van algemene burgerplicht of net vinden dat de hiërarchische structuur van het leger niet zal bijdragen aan de ontwikkeling. 

Moeten we ons voorbereiden op het ergste door de oorlog in Oekraïne? Is burgerplicht beter dan dienstplicht? Moeten we dienstplicht in België terug invoeren om discipline te creëren? Heeft het leger de capaciteit iedereen op te leiden? Belgische twintigers bespreken dat met Theo Francken en enkele jongeren uit landen waar de dienstplicht wel geldt. 

Hoe de 20- tot 30-jarigen met elkaar in discussie gaan en reageren op de voorstellen van N-VA Kamerlid Theo Francken kan je vanavond om 20 uur live in #BelRiadh op de platformen van VRT NWS volgen. Download de app van VRT NWS om live te reageren en deel te nemen aan de discussie.

Meest gelezen