© TVL

Pelt gaat in werkgroepen op zoek naar herbestemming voor vijf kerken

Pelt -

Pelt moet op zoek naar een nieuwe invulling voor de kerken van Grote Heide, Fabriek, Herent, Boseind en Holheide. Het gemeentebestuur zal in werkgroepen samen met de kerkbesturen, het centraal kerkbestuur en het bisdom de nieuwe bestemmingen uitwerken.

Geert Van Baelen

De leegstaande kerken zijn zoals bekend een gevolg van het kerkenbeleidplan waarin wordt gesteld dat enkel nog de centrumkerken van Overpelt en Neerpelt en de kerken van Lindelhoeven en Sint-Huibrechts-Lille worden weerhouden voor erediensten. Op 5 oktober heeft burgemeester Frank Smeets (cd&v) de bestuurders van alle kerkbesturen samengebracht om de aanpak af te spreken. “Per kerkgebouw zal een werkgroep gevormd worden om de mogelijkheden te beoordelen. In de centrale werkgroep worden deze voorstellen samengebracht en afgetoetst met het centraal kerkbestuur en het bisdom”,stelt de burgemeester. “Belangrijk is dat de ruimtelijke en financiële haalbaarheid wordt beoordeeld, net zoals het gebruik van klimaatvriendelijke technieken. In de afzonderlijke werkgroepen per kerk zitten leden van de kerkraad en vertegenwoordigers uit de parochie.”

Cultuurhuis

Voor de gemeente is het alvast duidelijk dat de kerken niet tot een extra ontmoetingscentrum of een bijkomend cultuurhuis kunnen omgevormd worden. “Op dat vlak zijn we met een ontmoetingscentrum in elke kern en twee cultuurcentra al voldoende voorzien.” Momenteel zijn er nog geen keuzes gemaakt, al had een private investeerder wel al eerder interesse getoond om woningen te voorzien op de kerksite van Fabriek. “Die plannen staan on hold, het betreft hier een zone van openbaar nut waarbij dus eerst een wijziging aan het gewestplan is vereist. Niet elke kerk is in deze situatie. Sommige kerken liggen wel in bouwzone waar private ontwikkelingen wel sneller mogelijk zijn. Een strakke planning is er niet, de timing hangt af van voorstellen en eventuele dringende noden.”

(gvb/path)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer