Grootschalige NAVO-oefening in afwerpen kernwapens gaat van start boven ons land

Vandaag (maandag) gaat ‘Steadfast Noon‘ een oefening van de NAVO die ieder jaar plaatsvindt, van start. De oefening zal plaatsvinden boven België, het Verenigd Koninkrijk en de Noordzee. De uitvalsbasis is de militaire basis van Kleine Brogel. Steadfast Noon loopt nog tot 30 oktober.

Waarom is dit belangrijk?

Tijdens de oefening zullen piloten van verschillende NAVO-landen, waaronder ook België, trainen in het afwerpen van kernwapens. Hiervoor gebruiken ze dummies, en dus geen echte kernbommen.

Steadfast Noon is een oefening die jaarlijks plaatsvindt in het luchtruim van een of enkele lidstaten van de NAVO. Normaal gezien wordt de omvang ervan grotendeels geheim gehouden, maar dit jaar werd er toch uitvoerig over gecommuniceerd:

  • Op dinsdag 11 oktober bevestigde NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg dat de oefening zou plaatsvinden. Hij stipte aan dat het "een heel slecht signaal zou afgeven als we een lang geplande, routinematige oefening plotseling zouden annuleren vanwege
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer