© ATV

Extra overdekkingen voor Antwerpse Ring goedgekeurd: “Noordelijke Ring wordt maximaal overkapt”

Merksem, Borgerhout -

Er is maandag een akkoord bereikt over de maximale overkapping van de noordelijke Antwerpse Ring. De extra kappen zullen samen met de aanleg van de Oosterweelverbinding afgewerkt worden en moeten voor extra groen en meer fietsverbindingen zorgen. Het gaat onder meer om de verbreding van de overkapping ter hoogte van Hof Ter Lo en de overkapping ten noorden van de Dam, waar een parkzone komt.

Patrick Van de Perre

De nieuw toegevoegde overkappingen, die op de reservelijst stonden, liggen grotendeels in Merksem en Borgerhout en een deel van de wijk Dam in Antwerpen. Het gaat om de projecten Kap Groen Hart, Kap Dam, de deeloverkapping van Park Groot Schijn, de verbreding van Kap Ter Lo en de Groene Brug.

“Dankzij deze laatste projecten wordt de noordelijke Ring maximaal overkapt en bereiken we de best mogelijke balans wat mobiliteit en leefbaarheid betreft”, zegt Vlaams minister voor Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld). “Hiermee komen we onze engagementen uit het Toekomstverbond na.”

Het Toekomstverbond dateert van 2017 en is een samenwerking tussen de burgerbewegingen, de Vlaamse regering en de stad Antwerpen. Bij het boven het doopvont houden van dit verbond is beloofd naar een maximale overkapping van de Ring te streven.

Dat resulteerde een jaar later in eerste selectie van leefbaarheidsprojecten, waarvan de overkapping een onderdeel is. Voor die in het totaal achttien projecten over een lengte van 1,6 kilometer werd destijds 1,25 miljard euro gereserveerd.

“Beslissing kon niet langer wachten”

Nu is dus beslist om ook de projecten op de reservelijst uit te voeren, waardoor de noordelijke Ring maximaal overkapt wordt. Van de 1,25 miljard euro in het overkappingsfonds was 700 miljoen euro voorzien voor de onderbouw van de leefbaarheidsprojecten op Rechteroever.

Onder meer door de indexering is dat bedrag ondertussen gestegen naar 868 miljoen euro. “Dat bedrag gaat bouwheer Lantis zelf voor zijn rekening nemen”, vervolgt minister Peeters. “Op die manier komt er extra geld vrij om de projecten op de reservelijst te financieren.”

Dat bedrag van 868 miljoen euro, dat Lantis ‘voorschiet’, zal zich op termijn terugbetalen. Onder meer via de tolheffing van de Liefkenshoektunnel. Volgens Alexander D’Hooghe, die intendant is voor de overkapping van de Antwerpse Ring, is de beslissing om de extra projecten toe te voegen noodzakelijk.

“Het is indrukwekkend dat werd besloten leefbaarheidsprojecten op de reservelijst uit te voeren. Gezien de voortgang van de werkzaamheden kon deze beslissing niet langer uitgesteld worden. Op deze manier wordt de Ring definitief een groene ader doorheen dit deel van de stad”, aldus de intendant.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen