©  BELGAIMAGE

Sociaal conflict bij VRT houdt aan: ACOD wil woensdag staken bij uitzending ‘Villa Politica’

Bij de VRT roept de socialistische vakbond op om woensdag te staken bij de uitzending van Villa Politica op Eén. Het gaat om een nieuwe actie in het lopende sociaal conflict bij de openbare omroep.

gjs
Bron: BELGA

De directie en de vakbonden van de VRT onderhandelen over het transformatieplan bij de openbare omroep. Eind april kondigde de directie aan dat ze 116 medewerkers wil ontslaan, 50 natuurlijke vertrekken niet wil vervangen en de productie van de soap Thuis wil uitbesteden aan een extern bedrijf. Daarbovenop komt dat de werkingsmiddelen van de VRT volgend jaar niet geïndexeerd worden, zo klaagt ACOD aan.

Op 31 mei hielden de vakbonden al een 24 urenstaking tegen het transformatieplan. Op 2 oktober legde het personeel op initiatief van het gemeenschappelijk vakbondsfront al het werk neer tijdens de uitzending van “De zevende dag”.

Nieuwe actie

Nu roept de socialistische vakbond op tot een nieuwe stakingsactie tijdens de uitzending van Villa Politica op woensdag, onder de slogan “geen centen, geen stroom, geen show”. Volgens Michelle Graus van ACOD waren de leden van de vakbond vragende partij om ook in andere programma’s prikacties te kunnen houden.

Of de uitzending van Villa Politica woensdag zal kunnen doorgaan, is voorlopig nog onduidelijk. Volgens Graus hebben de werknemers die momenteel ingepland staan voor het programma, alvast laten weten dat ze zullen staken, maar dat belet de directie niet om hen te vervangen door werkwilligen.

De christelijke en liberale vakbonden ACV en VSOA roepen niet op tot nieuwe acties, maar steunen hun leden die willen staken wel. “Voor alle acties die nog volgen, zal dat ons standpunt zijn”, zegt Carlos Van Hoeymissen van ACV.

21 oktober

Vorige week riep ACOD al op tot een nieuwe 24 urenstaking op 21 oktober. Ook achter die actie scharen de andere vakbonden zich dus niet actief. Het ACV werkt voorlopig zelf ook niet aan nieuwe acties, maar wacht het verdere verloop van de onderhandelingen met de directie af, zegt Van Hoeymissen.

Hoe groot de impact van de staking op 21 oktober zal zijn, is nog onbekend.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer