Nicolas Maeterlinck

Sociaal akkoord in de maak na chaos en stakingen op luchthaven van Charleroi: "Er ligt iets op tafel waar iedereen mee kan leven"

Na overleg tussen de vakbonden van het veiligheidspersoneel op de luchthaven van Charleroi en vertegenwoordigers van de luchthaven en de Waalse regering liggen er "enkele pistes op tafel voor mogelijke oplossingen" in het conflict. Dat bevestigen de vakbonden en de luchthavenbaas. Het veiligheidspersoneel voert al twee dagen actie omdat de luchthaven van plan is de beveiliging te verdelen over twee bedrijven in plaats van één. De bonden zullen het ontwerp morgen voorleggen aan de actievoerders. 

Net als gisteren was er vandaag enorm veel chaos op de luchthaven van Charleroi. Door een staking van het veiligheidspersoneel moest de politie om veiligheidsredenen de terminal een tijdlang afsluiten en konden vertrekkende reizigers slechts met mondjesmaat de luchthaven betreden. In de namiddag werd de terminal zelfs helemaal afgesloten. Daardoor misten opnieuw heel wat passagiers hun vlucht en dat zorgde voor frustratie. 

Reden voor de stakingsactie: veiligheidsfirma Security Masters pikt het niet dat de luchthaven een tweede bedrijf wil inzetten om de luchthaven te beveiligen. Ze vrezen voor hun jobzekerheid, hun loon en hun voorwaarden. 

Onnodig, vindt Philippe Verdonck, CEO van Brussels South Charleroi Airport. "In 2022 kon de luchthaven dezelfde cijfers voorleggen als in 2019. Er is jobcreatie en job- en salarisveiligheid, dus ik begrijp niet goed wat ze zeggen", aldus de CEO. 

BEKIJK - Philippe Verdonck van Brussels South Charleroi Airport begrijpt niet waar het personeel zich zorgen over maakt:

Videospeler inladen...

Vanavond vond er een overleg plaats tussen de vakbonden van het personeel, vertegenwoordigers van de luchthaven en de bevoegde Waalse minister Adrien Dolimont (MR). Volgens de minister zijn tijdens dat overleg "pistes op tafel gelegd die zullen leiden tot een oplossing". Dat zegt hij tijdens het RTBF-journaal. "Er ligt een constructief voorstel op tafel."

Luchthavenbaas Philippe Verdonck bevestigt dat de gesprekken constructief verliepen. Kevin Peeters, vakbondsafgevaardigde van FGTB, zegt dan weer dat het overleg een "mogelijke piste heeft opgeleverd die zou kunnen werken voor de vakbonden en voor de luchthaven". 

In het voorakkoord zou staan dat er voorlopig geen tweede beveiligingsbedrijf komt. Dat zou er pas komen in 2025, als het reizigersaantal blijft groeien. De onderhandelaars van de vakbond hebben dat voorgelegd aan de vakbondsafgevaardigden en die hebben het voorakkoord aanvaard. 

De vakbonden zullen woensdag het voorakkoord voorleggen aan hun leden. De luchthaven blijft woensdag normaal gezien wel gesloten voor vertrekkende reizigers. Luchthavenbaas Verdonck hoopt dat ze donderdag weer normaal zal kunnen functioneren. 

Meest gelezen