Kan je jezelf trainen om iets te leren eten dat je absoluut niet lust?
Witloof, vis, spruiten of schimmelkaas: iedereen heeft wel een ingrediënt dat hij absoluut niet lust. Maar hoe komt het precies dat we iets niet graag proeven? En kunnen we onszelf trainen om iets toch lekker te leren vinden? HLN-wetenschapsexpert Martijn Peters zoekt het uit.
“Onze tong is een uniek orgaan”, begint Martijn. “Met onze smaakpapillen kunnen we een enorm scala aan verschillende smaken herkennen. “Elke variëteit van elk ingrediënt heeft dan ook zijn eigen smaak.” Waarom walgt de ene dan van spruiten en oesters, terwijl de andere persoon al meteen begint te watertanden bij het lezen van die ingrediënten? “Dat hangt af van twee factoren”, aldus Martijn.
Vet en zout of vet en zoet altijd een succes
Een genetische factor speelt hier om te beginnen al een eerste rol, al is die verrassend klein. “Zo beïnvloeden jouw genen de smaakpapillen op de tong. Hierdoor hebben sommige mensen weinig smaak, een gewone smaak of zelfs een ‘supersmaak’.”
Daarnaast worden we allemaal geboren met een bepaalde voorkeur voor zoetigheid. Dat komt omdat zoete voeding, zoals rijp fruit, een goede bron is van voedingsstoffen en energie. Ook vettige voeding vinden de meeste mensen lekker. De reden daarvoor is het hoge aantal calorieën, die ons van de nodige energie voorziet. Hetzelfde geldt voor zoute voeding. Die zit vol mineralen, wat ons lichaam goed kan gebruiken. Dat is meteen ook de reden waarom combinaties van vet en zout of vet en zoet zo heerlijk smaken. Denk maar aan frietjes of ijsjes.
Bittere en zure smaken appreciëren we meestal niet, omdat bittere smaken bijvoorbeeld in plantengif zitten. Zure voeding wijst dan weer vaak op iets wat vervallen is. Kortom: ons lichaam is als het ware geprogrammeerd om ‘gevaarlijke smaken’ te detecteren.”
Het is pas vanaf de leeftijd van twee jaar dat je iets nieuws niet meer lekker kan vinden.
Smaken leren voor 2-jarige leeftijd
De belangrijkste factor achter waarom we iets niet lusten, is daarentegen de omgeving. “Dat begint zelfs al voor we geboren zijn. In de baarmoeder inhaleert en ademt de foetus voornamelijk vruchtwater. En dat vruchtwater wordt op smaak gebracht door de voedingsgewoonten van de moeder. Ook via borstvoeding blijf je smaken binnenkrijgen. Op dat moment heb je nog geen afkeer voor een bepaald ingrediënt of gerecht. Het is pas vanaf de leeftijd van twee jaar dat je iets nieuws niet meer lekker kan vinden. Als je dus niet aan een bepaalde smaak bent blootgesteld tegen de tijd dat je twee jaar wordt, is de kans groot dat je het niet lekker zal vinden.”
“Verder zijn er ook nog een heleboel andere factoren die een invloed hebben op je smaak. Denk aan de geur, textuur en emotionele context. Ook een ziekte kan impact hebben. Als je een nieuw voedingsmiddel eet en dan moet braken, geven je hersenen automatisch de schuld aan het eten, zelfs als dat niet het geval is. En zo kan je ook een afkeer krijgen van een bepaald ingrediënt. Tot slot speelt ook een culturele achtergrond bij wat we lekker vinden en wat niet.”
Kan je op latere leeftijd leren om iets graag te lusten?
“Dingen vinden we vaak niet lekker omdat ze nieuw zijn. De oplossing is dan ook om een bepaald voedingsmiddel ‘oud’ te maken. Je kan dat doen door je stapsgewijs bloot te stellen aan de voeding. Begin door het ‘vieze’ ingrediënt al eens in huis te halen. Probeer daarna het voedsel eens in je mond te stoppen, zonder het door te slikken. Daardoor kan je leren wennen aan de smaak of textuur, zonder dat je een slechte lichamelijke reactie ervaart. De laatste stap is dan om het door te slikken. Het helpt trouwens als je dat doet met dingen die je wél lekker vindt.”
Al is het nog iets moeilijker dan het zo klinkt. “Volgens studies moet je eerst zo'n 10 tot 15 pogingen doen, voordat je eraan went. Het kost dus effectief wel wat tijd. Bovendien is het helemaal niet zo erg als je eens iets niet lust. Onderzoek wijst uit dat het gezonder is als mensen zichzelf niet verplichten om iets te eten, maar nadenken over wat ze wél graag eten.” Wees dus zeer geduldig met jezelf als je iets probeert lekker te vinden.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Jobat
Wie krijgt vakantiegeld? Om welk bedrag gaat het? En wanneer wordt het uitbetaald?
-
Rare geur in je herbruikbare waterfles? Dat ligt misschien aan hoe (vaak) je die schoonmaakt
Iedereen heeft wel een herbruikbare drinkfles in de kast staan. Ze zijn praktisch, verminderen de hoeveelheid plastic afval en helpen ons voldoende water te drinken. Maar zijn ze wel hygiënisch? En hoe was je ze het best uit? Microbioloog Tom Coenye en Liesbeth Verboven van het Poetsbureau Part of Glowi beantwoorden zes vragen. -
Livios
Last van de tuinomheining van je buren? Dit zijn de regels omtrent vergunning, plaatsing en onderhoud
Wil je jouw tuin omheinen met een tuinafsluiting? Of heeft je buur dat gedaan en ben je daar niet helemaal tevreden mee? Bouwsite Livios legt uit hoe de vork precies aan de steel zit wat betreft dit - soms heikel - onderwerp. -
-
Waarom heb je niet veel honger na een intensief sportmoment, maar méér honger de dag erna?
-
PREMIUM
“Beschadigd etiket kan waarde met honderden euro’s doen zakken”: wanneer is het een goed idee om flessen wijn te verkopen?
Steeds minder mensen starten met een uitgebreide wijnkelder om wijn te bewaren, maar gaan eerder voor een kleinere koelkast. Veel wijnkelders worden daardoor verkocht, en daar kan je nog een mooi centje voor in de plek krijgen. “De voorbije twintig jaar was beleggen in wijn winstgevender dan andere beleggingsvormen”, weet wijnexpert Chris Thiran van Belgium Wine Watchers en Best Wine Auctions. Hoeveel krijg je voor sommige flessen? En hoe pak je dat aan? -
PREMIUMExclusief
Sandra Bekkari helpt je duurzaam kilo’s verliezen in 5 simpele stappen: “Strenge diëten helpen je metabolisme om zeep”
Met het oog op de zomer willen veel mensen lastminute toch nog enkele kilo’s verliezen. “Dankzij kleine, simpele aanpassingen kun je dat op een duurzame manier aanpakken”, verzekert HLN-chef Sandra Bekkari. Maar hoe zet je eenvoudig een lekkere en voedzame maaltijd op tafel waardoor je minder honger hebt tussendoor? “Er zijn géén regels, maar deze vijf principes kunnen je helpen”, tipt Bekkari, die ook twee simpele recepten deelt. -
PREMIUM
Belgische chef Ben werkt 32 uur minder in Denemarken en verdient evenveel: “Belgische horeca kan hiervan leren”
-
Livios
In welke maanden leveren je zonnepanelen het meeste op en hoe komt dat?
-
PREMIUM
“Zanger Ed Sheeran boekte hier ook een tafel”: dit zijn de 7 favoriete eetadressen van Qmusic-DJ Dorothee Dauwe
Dorothee Dauwe (34) ken je van de ochtendshow met Maarten Vancoillie op Qmusic. Dat ze in haar vrije tijd houdt van ‘happekes’ en apéro’s weet je als je naar de show luistert of haar volgt. Maar waar eet de foodie die het liefst? “Ik ben gek op Brussel", verklapt ze. “Het is een wereldstad met op veel plaatsen een dorpsgevoel. Ik heb mijn vaste stamcafé, maar ontdek ook graag nieuwe plekjes.” Ze tipt haar 7 favoriete eetdressen in onze hoofdstad. -
HLN Shop
“Gekookt zijn ze vaak echt niet lekker”: Pascale Naessens verklapt hoe je groenten wél smakelijk op je bord krijgt
Kookboekenauteur en keramiste Pascale Naessens (54) houdt van creëren. In plaats van vroeger werk heruit te geven, verschijnt nu haar eerste compilatie met de beste groenterecepten. Het eerste in een serie van vijf themaboeken waarvan het volgende helemaal rond desserts zal draaien. HLN Shop zette zich rond de tafel met de chef voor een gesprek: “Ik wil dat mensen plezier vinden in het bereiden van groenten, dat het leuk en lekker is.” -
Alcoholvrije smaakbom, gezond en “perfect bij het aperitief”: driesterrenchef Tim Boury lanceert eigen kombucha