De Wever reageert op kritiek na persconferentie “die angst aanwakkert”

© Dirk Kerstens

De veiligheidsdiensten wilden niet dat Bart De Wever (N-VA) amper twee uur na de arrestatie van Mohamed R. (39) al een persconferentie gaf. De Antwerpse korpschef Serge Muyters kreeg zelfs het verbod om te spreken. Een dag na de persconferentie reageert De Wever: “Het was nooit onze bedoeling om gerechtelijk relevante informatie te geven”, luidt het.

cel, pl, mtm

Om 13.30 uur liet de Antwerpse burgemeester de media weten dat hij op een persconferentie tekst een uitleg zou geven bij de politieoperatie waarbij een verdachte auto in zijn stad was onderschept.

De aankondiging kwam via de media ook de veiligheidsdiensten in Brussel ter ore. Die verslikten zich, want dat was niet doorgesproken. Ze vonden het nog te vroeg omdat het onderzoek nog in volle gang was.

Bovendien vreesden ze dat eventuele medeplichtigen van Mohamed R. gealarmeerd konden worden. Uit het onderzoek naar Zaventem is intussen gebleken dat de terroristen zich na de arrestatie van Abdeslam in het nauw gedreven voelden, en in een opwelling beslisten de luchthaven aan te vallen.

LEES OOK: “Waarom de persconferentie van de Antwerpse korpschef en De Wever ongelukkig was”

Verbod

Tot tien minuten voor de persconferentie probeerden de veiligheidsdiensten om De Wever om te praten. Ze vonden het te gevaarlijk. Het bleef bij een advies, want De Wever is een politiek verkozene. De Antwerpse korpschef Serge Muyters kreeg van het federaal én het Antwerpse parket het verbod om te spreken.

De persconferentie ging toch door, al werd ze gevoelig ingeperkt. De mededeling duurde amper één minuut en 20 seconden. “Meer kunnen we u nu niet vertellen. We vonden het wel belangrijk de feiten te schetsen, om speculaties en ongerustheid te vermijden”, besloot De Wever donderdag.

“Uiteindelijk heeft hij niets gezegd wat het onderzoek kon schaden”, zegt een bron binnen de veiligheidsdiensten. Toch blijft er ongenoegen hangen. Zelfs binnen het Antwerpse politiekorps spreekt men over “profileringsdrang” van de burgemeester.

Net als korpschef Muyters wilde De Wever gisteravond niet meer reageren, vrijdag kwam er wel een reactie van het kabinet van de Antwerpse burgemeester. “Het parket had ons gevraagd om geen gerechtelijk relevante info vrij te geven. Maar dat was ook nooit onze bedoeling. We hebben slechts kort de bekende feiten weergegeven vanuit het bestuurlijk perspectief met betrekking tot de openbare orde”, reageert de woordvoerder van De Wever. “Dat is dan ook onze taak. De inhoud van de communicatie van de korpschef was afgestemd door de politie met het lokale en het federale parket.”

“Angst aanwakkeren”

Groen meent echter dat De Wever met de persconferentie angst aanwakkerde in plaats van de Antwerpse bevolking gerust te stellen. “Door een persconferentie te organiseren, legde De Wever zelf de link met terrorisme”, vindt Antwerps Groen-fractieleider Wouter Van Besien. “Burgers zijn terecht ongerust over mogelijke aanslagen, en net daarom moet je zeer doordacht met je communicatie omgaan. Het is zeer ongepast om zelf terrorisme te suggereren als daar geen zekerheid over is.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen