Politieke chaos in Verenigd Koninkrijk neemt toe: minister van Binnenlandse Zaken Suella Braverman stapt op

Suella Braverman, de 42-jarige Britse minister van Binnenlandse Zaken, stapt op uit de regering van de zwaar onder vuur liggende premier Liz Truss. Ze doet dat naar eigen zeggen omdat ze een professionele fout gemaakt heeft, maar ze zegt ook bezorgd te zijn over het beleid van de regering. Vorige week werd Kwasi Kwarteng, de minister van Financiën, nog ontslagen door de premier. De politieke chaos in het Verenigd Koninkrijk wordt er alleen maar groter door.

gjs
Bron: BELGA

“Het is met grote spijt dat ik ervoor kies om mijn ontslag in te dienen”, schrijft Braverman in haar ontslagbrief. De reden daarvoor is dat ze haar privémailadres gebruikt heeft om een document te sturen naar een collega uit het parlement. Dat had ze met haar mailadres van de regering moeten doen. “Dit is een technische inbreuk op de regels.”

Die fout is de reden voor haar ontslag, benadrukt ze, al schrijft ze ook bezorgd te zijn over de richting die haar land uitgaat. “Niet alleen hebben we belangrijke beloftes tegenover de mensen gebroken, maar ik heb ook ernstige zorgen rond de bereidheid van de regering om engagementen rond migratie na te komen.” Eerder had Braverman ook al kritiek op de bokkensprongen van premier Truss rond de begroting.

(lees verder onder de tweet)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Braverman had woensdagnamiddag een ontmoeting met de zwaar onder vuur liggende Britse premier Liz Truss om haar ontslag mee te delen. Truss had daarvoor zelfs haar agenda vrijgemaakt. Zij zal nu Grant Shapps aanstellen als nieuwe minister van Binnenlandse Zaken, melden Britse media. Dat zou best een verrassende keuze zijn, want de voormalige minister van Transport toonde zich tijdens de verkiezingscampagne een aanhanger van Rishi Sunak, de rivaal van Truss.

Nieuwe klap

Het vertrek van Braverman, een van de belangrijkste figuren in haar regering, is een nieuwe klap voor Liz Truss (47), die nog maar zes weken eerste minister is. Zij is aangeschoten wild sinds haar bocht van 180 graden in het belastingbeleid. Die werd als onvermijdelijk beschouwd nadat de ongefinancierde belastingverlagingen tot ernstige onrust op de financiële markten hadden geleid. Ze ontsloeg haar minister van Financiën Kwasi Kwarteng en verving hem door Jeremy Hunt. Haar populariteit zit ver onder het vriespunt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer