Farihi en Boumazoughe staan links op de foto

Collega en vriend Saïd Boumazoughe over verlies Noureddine Farihi: "Voor jullie was hij Mo'ke uit "Thuis", voor ons de man die alle drempels heeft overwonnen"

Het overlijden van acteur Noureddine Farihi komt hard aan, niet het minst bij vriend en collega Saïd Boumazoughe. "Hij was meer dan een vriend. Hij was mijn mentor, mijn artistieke vader", vertelt hij in "De wereld vandaag" op Radio 1. Als een van de eerste acteurs van Noord-Afrikaanse origine in een Vlaamse soap, was hij bovendien een groot voorbeeld, zegt hij.

Na een korte strijd tegen kanker is Noureddine Farihi (65) afgelopen nacht overleden. Vriend en collega Saïd Boumazoughe had een aantal maanden geleden voor het laatst contact met hem. "We gingen thuis altijd samen jammen. Drie of vier maanden geleden heb ik hem een laatste keer gehoord. Ik dacht dat alles wel goed zou komen, maar het leven is onvoorspelbaar", vertelt hij in "De wereld vandaag" op Radio 1.

Boumazoughe spreekt over een groot verlies. "Het blijft een groot persoon en het doet altijd pijn om zo iemand te verliezen. Voor mij was hij meer dan een vriend. Hij was mijn mentor, mijn artistieke vader want ik ben mijn vader op jonge leeftijd verloren. Hij was ook mijn klankbord, hij was een van de eersten die klaarstond met tips and tricks."

BELUISTER - Het volledige gesprek met Saïd Boumazoughe:

Pionier

Farihi brak als acteur door met zijn rol in de populaire Vlaamse soap "Thuis". Daarmee was hij een van de eerste acteurs met Noord-Afrikaanse origine in een Vlaamse serie. "In jullie ogen was hij misschien maar Mo'ke van "Thuis", voor ons was hij degene die alle drempels - economische, sociale en culturele - heeft overwonnen dertig jaar geleden."

"Je moet weten dat wij zonder voorbeelden zijn opgegroeid", legt Boumazoughe uit. "Hij liet ons zien dat het anders kon dan wat we zagen in de arbeiderswijk waarin we zijn opgegroeid. Hij liet ons anders dromen." Boumazoughe noemt hem dan ook een "artiest avant la lettre".

Hij liet ons zien dat het anders kon dan wat we zagen in de arbeiderswijk waarin we zijn opgegroeid

Saïd Boumazoughe

Bovendien was de rol die Farihi vertolkte, die van de warmhartige loodgieter Mo, heel herkenbaar, vertelt Boumazoughe. "Hij liet de struggles zien waarmee onze vaders te maken hadden. Ook de manier hoe hij dat speelde: die fysiek stoere man met het zachte innerlijk. En zo was hij ook in het dagelijks leven."

BEKIJK - Farihi in "Thuis" en bij Lieven Van Gils over zijn ontslag dat hem zwaar viel:

Videospeler inladen...

Stempel drukken

Boumazoughe hoopt dat hij ooit in de voetsporen van Farihi zal kunnen treden. "Hij is voor mij onderdeel van het Vlaams cultureel erfgoed. Ik zie mezelf als ik 65 jaar ben en de volgende generaties kan inspireren. Hij is echt super belangrijk. Tussen hem en ons heb je niet zozeer grote acteurs die daadwerkelijk in het Vlaamse medialandschap hun stempel hebben kunnen drukken."

"Dit verlies heeft me enorm pijn gedaan", voegt hij nog toe. "Maar voor ons als moslims is de dood niet het einde, maar het begin. Wij geloven in het leven in het hiernamaals. Hij heeft een mooi parcours afgelegd en ik wens hem alleen maar het goede toe."

Meest gelezen