© ATV

Sihame El Kaouakibi vroeg zelf aan Vlaams Parlement om haar onschendbaarheid op te heffen: “Alle moed bij elkaar geraapt”

Het Vlaams Parlement heeft woensdag de onschendbaarheid van parlementslid Sihame El Kaouakibi opgeheven. Dat deed het nadat de commissie Vervolgingen dat maandag al unaniem had geadviseerd. Verrassend genoeg verscheen El Kaouakibi zelf op het spreekgestoelte en vroeg ze ook aan het parlement om dat te doen. “Was ik naïef? Ja. Maakte ik foute inschattingen? Iedereen maakt fouten”, zei ze in het parlement. “Vandaag raap ik alle moed bij elkaar omdat het moet en vraag ik om mijn ongewilde privilege van onschendbaarheid op te heffen.”

Dante Bellon

LEES OOK. Sihame El Kaouakibi verliest parlementaire onschendbaarheid na emotioneel pleidooi: “Ik sta hier wankel”

Sihame El Kaouakibi zei tijdens haar betoog in het Vlaams Parlement dat alle mensen fouten maken. Maar tot een echte schuldbekentenis kwam er niet. “Ik sta hier vandaag zeer wankel. Er waren de afgelopen twee jaar bedreigingen aan mij en mijn gezin. Ik heb jongeren jarenlang overtuigd om vertrouwen te hebben in de rechtsstaat en de democratie. Eén van de fundamenten in een democratie is dat je onschuldig bent tot het tegendeel is bewezen. Nog voor ik maar één voet in een rechtszaal heb gezet, was ik al veroordeeld.”

El Kaouakibi hield haar betoog vrij stil. Ze verklaarde dat ze fysiek en mentaal onderuit is gegaan. ”In die maanden van isolement kon ik heel gerust loskomen van de positie waarin ik zat. Ik heb meer dan tien jaar geleden Let’s Go Urban opgericht. Ik wilde duizenden jongeren een tweede kans geven. Jongeren die in de steek zijn gelaten. Dat was met vallen en opstaan. Voor ik het wist zat ik aan het stuur van enkele organisaties.”

LEES OOK. Sihame El Kaouakibi vlak voor ze parlement binnen ging: “Ik sta wankel omdat ik na twee jaar isolement naar buiten kom”

“Maar toen kwam de politiek. Daar had ik nooit voor mogen kiezen met alle projecten die in de steigers stonden. Ik ging te snel. Was ik naïef? Ja. Maakte ik foute inschattingen? Iedereen maakt fouten. Het schuldgevoel waarmee ik vandaag moet leven, is dat ik jongeren die om hulp vragen die hulp vandaag niet kan geven en dat spijt me. Jongeren zijn altijd mijn roeping geweest en dat zullen ze altijd blijven.”

Rattenvergif

“Daarnaast kregen mijn familie en ik ook te maken met lastercampagnes. We zijn neergezet als een criminele clan. Er moesten politiepatrouilles voor de deur komen. Ik kreeg brieven met rattenvergif, mijn ouders vonden hondenstront in hun brievenbus. Dat komt binnen en doet pijn.”

“Vandaag raap ik alle moed bij elkaar omdat het moet en vraag ik om mijn ongewilde privilege van onschendbaarheid op te heffen. Ik liet eerder al weten dat ik deze zal afgeven. Niemand staat boven de wet en iedereen verdient een eerlijk proces. Na de opheffing kan er eindelijk een eerlijk en openbaar proces gevoerd worden in de rechtbank. Daar zal ik ook open en eerlijk spreken en hoeft dit niet meer in achterkamers, achter toetsenborden en schermen door te gaan.”

“Nogmaals, hier vandaag staan is niet evident. Het laatste wat ik wil is tegen iemands schenen schoppen of terugkomen op zaken die in de media zijn verschenen. Ik kom vragen om mijn onschendbaarheid op te heffen. Mevrouw Homans (voorzitter van het Vlaams Parlement, N-VA, red.), ik wil u bedanken dat u mij het woord heeft willen geven vandaag.” Homans reageerde daarop dat ze niet anders kon dan het reglement te volgen.

LEES OOK. Bruno Tobback deelt ongenoegen over aanwezigheid Sihame El Kaouakibi in Vlaams Parlement niet: “Sterk, sereen en moedig”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER