Orka die strandde bij Cadzand overleed aan ernstige tandvleesontsteking: “Alle tanden zaten los”

De orka die zaterdag strandde in het Nederlandse Cadzand, overleed aan een ernstige tandvleesontsteking. Dat meldt de Universiteit Utrecht, dat het kadaver van het dier onderzocht.

jvh

Het vrouwtje had ook ontstekingen in meerdere inwendige organen, en had al langere tijd niet gegeten. Volgens bioloog Lonneke IJsseldijk was de orka dan ook vermagerd: “Alle tanden van de orka zaten los en waren aan het rotten. Het dier moet zeker bij het eten echt pijn hebben geleden.”

Naast de tandvleesontsteking bleken er ook ontstekingen in meerdere inwendige organen, waaronder op een hartklep, in het hersenvlies, en in het geslachtsorgaan. “Het is dus met zekerheid te zeggen dat het om een ernstig ziek en verzwakt dier ging”, klinkt het. Om erachter te komen of alle ontstekingen dezelfde of een verschillende oorzaak hadden, is aanvullend onderzoek nodig.

De ruim vijf meter lange orka zag er ook ondervoed uit. Dat werd ook bevestigd door een maag- en darmonderzoek. “In de maag waren geen voedselresten aanwezig. We vonden alleen een klein plastic vel, maar dat had geen invloed op de doodsoorzaak. De ruim dertig meter lange darm was ook leeg. Deze orka had dagenlang niets meer gegeten.”

Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat de orka spierschade had. “Een zeezoogdier is volledig aangepast aan een leven onder water”, klinkt het. “De zwaartekracht die bij stranding op een dier drukt, is heel zwaar. Dat heeft allerlei gevolgen voor de bloedsomloop, ademhaling, en dus de algehele overlevingskansen. Het levend stranden is de orka daarom uiteindelijk fataal geworden.”

Minstens twintig jaar oud

De Spaanse dierenwelzijnsorganisatie Proyecto O.R.CA, die zich inzet voor het behoud van beschermde orka’s, herkende het dier aan de hand van beeldmateriaal. De afgelopen drie jaar was ze niet meer voor de Spaanse kust gezien, maar volgens de organisatie moet de orka minimaal twintig jaar oud zijn geweest. Tot ze afgelopen weekend voor de Belgische en Nederlandse kust verscheen, werd de orka niet eerder zo ver in het noorden waargenomen. “Het is mogelijk dat ze door de ziekte is afgedwaald van haar normale omgeving”, klinkt het.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer