Antwerpen staat stil, zelfs op kleinere wegen loopt verkeer vast: “Zoek een alternatief of je staat uren vast”

Antwerpen -

De verkeerskaart rond Antwerpen kleurt vrijdagnamiddag vuurrood en de vrees is dat die enorme verkeershinder de komende uren nog zal aanhouden. Richting Nederland is het op de Antwerpse Ring, alle grote invalswegen en zelfs op kleinere wegen vele kilometers lang aanschuiven. Voornaamste oorzaak is ook nu weer de herstelling van de brugvoeg ter hoogte van Merksem.

Jonas Rosquin

Ook vandaag wordt, net als vorig weekend, gewerkt aan de kapotte brugvoeg op de Antwerpse Ring richting Nederland ter hoogte van Merksem. Daardoor zijn op dit moment twee rijstroken versperd, met zoals te verwachten, grote vertragingen tot gevolg.

LEES OOK. Kapotte brugvoeg op viaduct Merksem: tweede fase van tijdelijke herstelling veroorzaakt opnieuw lange files

“Richting Nederland zijn er al de hele dag slechts twee versmalde rijstroken beschikbaar”, zegt Peter Bruyninckx van het Vlaams Verkeerscentrum. “Dat zorgt voor een bottleneck, waardoor we al een hele dag vertragingen merken. Tel daar nog eens de typische vrijdagmiddagdrukte bij en een defecte vrachtwagen die sinds 13.45 uur de rechterrijstrook verspert vlak voor de werf en je weet dat de huidige capaciteit van de Ring ab-só-luut ontoereikend is om alle verkeer te slikken.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De defecte vrachtwagen die aan het viaduct van Merksem voor een nog grotere trechtervorming zorgde, is sinds 16 uur getakeld, maar dat leidt er zeker niet toe dat de files oplossen als sneeuw voor de zon.

“Op alle assen van west naar oost zijn er nu al wachttijden van ver boven het uur”, zegt de woordvoerder. “Komende van de E17 val je al volledig stil ter hoogte van Haasdonk. Op de E34 is dat het geval vanaf Vrasene. Eenzelfde verhaal zien we op de E19 vanuit Brussel, op de A12 vanaf Aartselaar en op de E313/E34 komende van de Kempen/Limburg.”

De Liefkenshoektunnel werd richting Nederland preventief tolvrij gemaakt, maar ook dat kan nauwelijks soelaas bieden. “Veel mensen hebben onze raad gevolg om via daar om te rijden, met als gevolg dat het ook daar momenteel aanschuiven is.”

Automobilisten zoeken andere routes om de grote snelwegen te vermijden, waardoor zelfs gewestwegen en andere kleinere wegen compleet vast komen te zitten. Zo is het aanschuiven voor de Waaslandtunnel richting Antwerpen en zit de R11 volledig strop richting Deurne vanaf Mortsel.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Bruyninckx heeft maar één raad: “Probeer een alternatief te vinden en vermijd de komende uren de omgeving rond Antwerpen. De files gaan nog wel een tijdje blijven staan, want ze kunnen nauwelijks oplossen.”

Ook komend weekend wordt er gewerkt aan het viaduct van Merksem en wordt sterk vertraagd verkeer verwacht richting Nederland.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen