©  REUTERS

Penny Mordaunt kondigt als eerste aan kandidaat te zijn voor opvolging Liz Truss, volgt Boris Johnson? “Hij gaat het doen”

Penny Mordaunt, fractieleider van de Conservatieven in het Britse Lagerhuis, heeft vrijdag als eerste aangekondigd dat ze kandidaat is om Liz Truss op te volgen als premier en partijleider. In de strijd om het leiderschap, na het ontslag van Truss donderdag, werd haar naam verwacht. Verder blijft het nog stil, maar de Britse pers lijkt ervan overtuigd dat naast Rishi Sunak ook Boris Johnson zich kandidaat zal stellen. Een parlementslid beweert dat de oud-premier zijn vakantie onderbroken heeft en onderweg is naar het Verenigd Koninkrijk.

gjs
Bron: BELGA

In de strijd om de opvolging van oud-premier Boris Johnson, afgelopen zomer, eindigde Penny Mordaunt als derde, na Truss en Rishi Sunak. Mordaunt is fractieleider van de Conservatieven in het Lagerhuis en diende onder meer al als defensieminister toen Theresa May nog premier was.

“Ik ben aangemoedigd door de steun van collega’s die een nieuwe start willen, een verenigde partij en een leiderschap in het nationaal belang”, zegt Mordaunt op Twitter.

Begin deze week verving Mordaunt Truss toen de Labour-fractie in het Lagerhuis een dringende vraag had voor de premier, die echter verhinderd was door een andere verplichting.

Wat doet Johnson?

Verder is het afwachten. De verwachting is dat Rishi Sunak zich kandidaat zal stellen. Bij de bookmakers is hij favoriet, omdat hij twee maanden geleden nog net naast het leiderschap van de partij greep. Er wordt evenwel aan getwijfeld of hij erin zal slagen om zijn partij weer te verenigen.

En dan is er het vraagstuk Boris Johnson. Heel wat zwaargewichten binnen de Conservatieve partij gaven al aan zeker op hem te zullen stemmen als hij opnieuw opkomt. Maar durft hij dat, amper zes weken nadat hij moest opstappen als premier na het zoveelste schandaal uit zijn regeerperiode? Volgens parlementslid James Duddridge wel. Meer zelfs: de oud-premier zou zijn vakantie op de Caraïben er zelfs voor onderbroken hebben en zou zaterdag landen in het VK. “Ik vlieg terug, Dudders, we gaan dit doen. Ik ben er klaar voor”, zou Johnson hem via WhatsApp laten weten hebben.

“Boris komt en hij heeft het momentum en de steun”, aldus nog de Tory. “Hij is de enige verkiezingswinnaar die we hebben met een bewezen staat van dienst in Londen, wat betreft brexit en het verkrijgen van het mandaat dat we nu hebben.” De oud-premier heeft de voorbije zes weken ook “geleerd en nagedacht”. Hij zou nu weten dat zijn kabinet strakker geleid zal moeten worden en de details moet beheersen, aldus Duddridge.

Genoeg steun

Johnson zou de steun hebben van honderd parlementsleden, weet Duddridge nog. Kandidaten moeten van de conservatieve leden van het Lagerhuis minstens honderd nominaties (op 357 parlementsleden) krijgen. Dat impliceert dat een reeks potentiële kandidaten uit de boot valt en dat er maximaal drie overblijven.

Een terugkeer van Johnson is echter niet evident omdat er, onder meer, nog een onderzoek loopt naar de leugens over Partygate die hij mogelijk in het Lagerhuis verkondigd zou hebben. Als de parlementaire commissie hem schuldig acht, bestaat de kans dat hij zijn parlementszetel verliest en herkozen zal moeten worden in zijn kieskring.

Ten laatste maandagmiddag moeten de kandidaturen binnen zijn.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer