UAntwerpen lanceert gratis klimaatlessen voor secundair: "Harde argumenten voor klimaatontkenners in de klas"

De UAntwerpen lanceert vandaag het platform Klimaatlink waarop secundaire scholen lessen vinden over het klimaat. Volgens de universiteit was er bij de scholen een grote vraag naar correcte recente wetenschappelijke informatie over het thema. De lessenpakketten zijn gratis en geschikt voor leerlingen in het BSO, TSO, ASO en KSO. Radio2 belde met een overtuigde leerkracht.

De temperaturen zijn al dagen uiterst mild voor eind oktober. De UAntwerpen had geen betere periode kunnen kiezen om een leerplatform over de klimaatverandering te lanceren. ‘Klimaatlink’ gaat vandaag online en bundelt de meeste recente inzichten over het klimaat opgesteld door wetenschappers van de UAntwerpen op maat van tieners. Vanaf vandaag zijn de lespakketten gratis beschikbaar voor alle leerkrachten secundair onderwijs in Vlaanderen. De lessen zijn geschikt voor de tweede en derde graad in het BSO, TSO, ASO en KSO.

Als er klimaatontkenners in je klas zitten, heb je de correcte informatie nodig
Tom D'hauwer, leerkracht Sint-Carolusinstituut Sint-Niklaas

De scholen zelf waren volgens de universiteit vragende partij voor correcte en actuele lespakketten over het thema. "Wij zijn al een aantal jaren betrokken bij de ontwikkeling van het project en konden nauw samenwerken met wetenschappers. Dat is belangrijk om klimaatontkenners in je klassen met de juiste argumenten te confronteren", zegt leerkracht Tom D'hauwer van het Sint-Carolusinstituut in Sint-Niklaas. 

"Wij gebruiken twee pakketten in het beroeps. Eén over het klimaatprobleem, een ander over de oplossingen. Er zitten ook proefjes in zodat ze aan den lijve kunnen ondervinden hoe klimaatverandering werkt. Door de lessen hebben we ook concrete debatten in de klas. Denk aan thema's als minder vlees eten of dicht bij je werk gaan wonen."

Meest gelezen