"Te ruime" sociale woning? Daar betaal je vanaf volgend jaar meer voor

Wie een sociale woning huurt die meer kamers telt dan het aantal gezinsleden, zal daar vanaf oktober volgend jaar ook meer voor moeten betalen. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. De bedoeling is om op die manier mensen die in een te ruime sociale woning wonen, aan te moedigen om te verhuizen naar een kleinere woonst. Dat moet de wachtlijst voor grote sociale woningen verkleinen. Ook vandaag betalen sociale huurders al een extra vergoeding per kamer in "onderbezetting", maar dat bedrag wordt nu opgetrokken tot gemiddeld 57 euro per maand.

De lange wachtlijsten voor sociale woningen zijn een gekend probleem in Vlaanderen. De vraag naar sociale woningen is er veel groter dan het aanbod. Vooral voor grotere gezinnen blijkt het moeilijk te zijn om een sociale huurwoning te vinden. "Als we de wachtlijst ontleden, dan zien we vooral dat gezinnen vanaf drie, vier of vijf personen gemiddeld langer op de wachtlijst staan", zegt Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA).

Om dat probleem op te lossen, wordt er volgens de minister op een dubbel spoor gewerkt. "We moeten enerzijds meer sociale woningen bijbouwen, maar daarnaast moeten we er ook voor zorgen dat we de sociale woningen die we hebben, zo efficiënt mogelijk inzetten. Die moeten gaan naar de mensen die er het meest nood aan hebben."

Vergoedingen voor extra kamers opgetrokken

Diependaele wil ervoor zorgen dat mensen die in een te ruime sociale woning wonen, verhuizen naar een kleinere woonst. Concreet: wie een sociale woning huurt die meer kamers telt dan het aantal gezinsleden, zal daar vanaf oktober 2023 extra voor moeten betalen. Ook vandaag betaal je al een vergoeding per kamer in "onderbezetting", maar dat bedrag wordt nu opgetrokken. Per kamer die "te veel" is, zal een sociale huurder elke maand 15 procent van de huurprijs moeten neertellen, wat gemiddeld neerkomt op zo'n 57 euro.

Bovendien zullen leden van koppels voortaan niet meer apart geteld worden. "Vandaag is het zo dat een koppel nog apart gerekend wordt, dus als twee personen", legt minister Diependaele uit. "Je mag altijd één kamer per persoon hebben, en daarbovenop nog één extra kamer. Dat betekent dat je voor een koppel pas in "onderbezetting" gaat vanaf vier kamers. We gaan dat verlagen naar drie kamers en dan zul je moeten bijbetalen per extra kamer."

Sociale woningen moeten gaan naar de mensen die er het meest nood aan hebben

Matthias Diependaele, Vlaams minister van Wonen (N-VA)

"Een koppel dat nog in een woning woont met vijf kamers, van toen men nog drie kinderen had die thuis woonden, zal een paar kamers in "onderbezetting" hebben. Dan kom je al gauw aan een 115 à 120 euro extra per maand." Op die manier hoopt de minister mensen aan te moedigen om de stap te zetten naar een verhuis.

De extra opbrengsten die deze ingreep oplevert, gaan integraal naar de sociale huisvestingsmaatschappijen, zegt Diependaele. "Dat is een correcte vergoeding. Grotere woningen zijn iets meer waard, hebben een hogere huurprijs. Dat zullen de sociale huisvestingsmaatschappijen nu ook kunnen doorrekenen aan de sociale huurders. Vandaag wordt die huurprijs berekend op hun inkomen, maar we kunnen daar nu dus iets bovenop doen."

Meest gelezen