© RTV

Man die ouders neerstak blijft in cel: “De toestand van Bea is nog steeds kritiek, artsen houden haar in een kunstmatige coma”

Berlaar -

Kurt W. (44), de man die afgelopen donderdag zijn ouders met een mes aanviel in een café in Berlaar, blijft aangehouden. Dat heeft de raadkamer in Mechelen beslist. Ondertussen blijft de toestand van zijn moeder Bea kritiek. “Ze ligt nog steeds in een kunstmatige coma”, laat de familie weten. Wat Kurt donderdag precies bezielde blijft voorlopig een open vraag, ook voor zijn advocate.

Theo Derkinderen, Bert Provoost

Afgelopen donderdagvoormiddag stapte oud-militair Kurt W. naar café Station Balder in Berlaar. Het café waar op dat ogenblik ook zijn ouders aanwezig waren. Hij viel zijn ouders onmiddellijk aan met een mes en stak zijn moeder Bea er enkele malen mee in de halsstreek. Vader Jos probeerde tussen te komen en raakte gewond aan de borst.

LEES OOK. Vrienden van Bea (67) en Jos (73) hopen op goede afloop na mesaanval door zoon: “Op veel plaatsen in Berlaar brandt een kaars”

Na de steekpartij wachtte W. de politie op in de buurt van het café. Tijdens zijn verhoor verklaarde hij dat hij wel degelijk de bedoeling had om zijn ouders te doden. Daarop besliste de onderzoeksrechter om Kurt W. aan te houden voor poging tot oudermoord.

Onmiddellijk na de steekpartij stelde de politie een perimeter in rond het café Station Balder. ©  BEPR

Motief onbekend

De raadkamer verlengde de aanhouding van de man dinsdag met een maand. “Daar hebben we ons niet tegen verzet. Het onderzoek is ook nog in volle gang”, zegt advocate Tabasom Gorji. “Mijn cliënt is enorm aangedaan. Hij beseft dat hij zijn ouders met een mes heeft aangevallen, maar hij ziet de ernst en draagwijdte van zijn daden niet echt in. Ook over waarom hij zijn ouders heeft aangevallen is er voorlopig nog geen antwoord. We tasten in het duister omtrent het motief.”

LEES OOK. Kurt W. was al langer het noorden kwijt voor hij zijn ouders neerstak op café: “Dit is de kroniek van een aangekondigd horrorverhaal”

De advocate vroeg aan de raadkamer om een psychiater aan te stellen om Kurt W. verder te onderzoeken. Met dat verzoek zou de raadkamer ook hebben ingestemd.

Advocate Tabasom Gorji. © Theo Derkinderen

Drugsproblematiek

Vader Jos mocht het ziekenhuis vrij snel verlaten maar de toestand van moeder Bea was veel ernstiger. “Ze is op dit ogenblik stabiel maar haar toestand is wel nog kritiek. Artsen houden haar in een kunstmatige coma”, laat haar familie weten.

Kurt W. stond in Berlaar gekend als een persoon die met een drugsproblematiek kampte. Of zijn drugsgebruik ook geleid heeft tot het drama blijft voorlopig onduidelijk, maar dat wordt zeker niet uitgesloten. De man is een oud-militair en diende onder meer in Afghanistan. Mensen die Kurt kennen, houden er rekening mee dat ook psychoses en een posttraumatische stressstoornis – in combinatie met het gebruik van drugs – mee aan de basis kunnen liggen van de feiten. Daags voor W. zijn ouders aanviel, had hij ook al een vuistslag uitgedeeld aan cafébaas Willy Vanwinckelen van de WW-kes in Berlaar. Die werd niet alleen bekend als cafébaas, maar ook door zijn deelname aan het televisieprogramma Don’t Worry Be Happy op Vier.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Blikvangers Mechelen