Foto: Belga

Animal Rights voert actie aan poort Janssen Pharmaceutica en eist stopzetting dierenproeven

Dierenrechtenorganisatie Animal Rights heeft actie gevoerd aan de poort van Janssen Pharmaceutica in Beerse. De activisten eisen de stopzetting van de tienduizenden dierenproeven die volgens hen de komende jaren gepland zijn bij Janssen. Het bedrijf zegt dat de cijfers niet kloppen en betreurt de actie.

"Tot 2027 mag Janssen Pharmaceutica van de ethische commissie in Vlaanderen meer dan 80.000 dierproeven uitvoeren, waarvan meer dan 10.000 op honden", zegt Jen Hochmuth van Animal Rights. "Nergens in België worden er zo veel proeven op honden uitgevoerd als bij Janssen." Een twintigtal leden van de dierenrechtenorganisatie voerden daarom actie aan de poort van Janssen in Beerse. Ze eisen dat de wetgeving wordt aangepast en dat de proeven worden vervangen door dierproefvrije technieken. 

De dieren lijden vaak aan verlamming of bloedingen

Jen Hochmuth, Animal Rights

"Proefdieren voor giftigheidstesten krijgen vaak maandenlang een geneesmiddel toegediend", legt Hochmuth uit. "Nadien worden ze geobserveerd op schadelijke effecten. Soms worden ze geïnjecteerd met stoffen of gedwongen die te inhaleren. De dieren lijden vaak aan verlamming of bloedingen." Janssen maakt bij de proeven op honden vaak gebruik van Beagles, omdat ze niet groot zijn, een hoge pijngrens hebben en zich amper verzetten. In sommige gevallen worden ze op het einde gedood voor verder onderzoek.

Het aantal dierproeven is bij ons de afgelopen tien jaar met tachtig procent gedaald

Tim De Kegel, woordvoerder Janssen Pharmaceutica

Tim De Kegel, woordvoerder bij Janssen Pharmaceutica, betreurt de actie en zegt dat de beweringen van Animal Rights niet kloppen. "De realiteit is dat het aantal dierproeven bij ons de afgelopen tien jaar met tachtig procent is gedaald. Wij hebben heel hard ingezet op het ontwikkelen van alternatieve testen en dat zullen we blijven doen."

De Kegel zegt dat Janssen in gesprek is met Animal Rights en dat de wetenschap jammer genoeg nog niet ver genoeg staat om dierenproeven uit te sluiten. Hij zegt ook dat dierenproeven wettelijk verplicht zijn om de veiligheid van geneesmiddelen te testen alvorens ze gebruikt worden bij de mens. Zonder dierenproeven zou dus geen enkel geneesmiddel worden goedgekeurd.

Meest gelezen