Athenagoras Peckstadt staat tweede van rechts, koning Charles III in het midden

Hoofd orthodoxe kerk Benelux uit Eeklo ontmoet Britse koning Charles III in Buckingham Palace

Athenagoras Peckstadt uit Eeklo, de metropoliet van de orthodoxe kerk in de Benelux, ontmoette eerder deze week de Britse koning Charles III. Het bezoek vond plaats naar aanleiding van het honderdjarig bestaan van het Orthodox Aartsbisdom in het Verenigd Koninkrijk. "Het was een korte, maar fijne ontmoeting", klinkt het bij de man uit Eeklo.

Athenagoras Peckstadt is metropoliet van de orthodoxe kerk in de Benelux. Zijn functie is vergelijkbaar met die van een aartsbisschop, een hoge functie in de rooms-katholieke of anglicaanse kerk. Samen met onder meer de patriarch van de Kerk van Constantinopel bracht hij een bezoek aan Buckingham Palace. "We waren in het Verenigd Koninkrijk om het 100-jarig bestaan van het Orthodox Aartsbisdom in het Verenigd Koninkrijk te vieren. Naar aanleiding van die festiviteiten mochten we een bezoekje brengen aan koning Charles III", vertelt Peckstadt.

Affiniteit met orthodoxe kerk

"De koning heeft affiniteit met de orthodoxe kerk", vertelt Athenagoras Peckstadt. Prins Philip, de man van de overleden koningin Elizabeth II en de vader van koning Charles III, was ook een orthodoxe christen. "Hij mocht zijn geloof niet publiekelijk beleven, maar bleef tot het einde van zijn leven wel lid van de orthodoxe kerk", stelt Athenagoras.

Erg uitzonderlijk is het overigens niet dat een koning religieuze hoogwaadigheidsbekleders ontvangt. "Het is zo'n beetje de gewoonte om dat te doen. 3 jaar geleden is de patriarch in de Benelux ook ontvangen door de Belgische en Nederlandse koning en door de Aartshertog van Luxemburg", legt Athenagoras uit.

We spraken af dat we hem meenemen naar de Athosberg

Athenagoras Peckstadt, metropoliet

De patriach ontmoette koning Charles III als eerste, tijdens een privé- audiëntie die zo'n half uur duurde. Daarna was het de beurt aan Athenagoras."We kregen zo'n 10 minuten de tijd om met de koning te praten, erg veel tijd is dat niet om veel uit te wisselen, maar we hadden het er onder meer over dat we hem willen meenemen naar de Athosberg" (monnikenrepubliek op een schiereiland in het noordoosten van Griekenland).

Koning Charles III met Oecumenisch patriarch Bartholomeüs | Foto: orthodoxia.be

Toen we Buckingham Palace binnengingen, kruisten we de kersverse Britse premier Rishi Sunak

Athenagoras Peckstadt, metropoliet

De patriarch en z'n metropolieten mochten via een zijpoortje het paleis binnen. "Bij het binnengaan zagen we de kersverse Britse premier Rishi Sunak buitenkomen", voegt Athenagoras toe. En of de Eeklonaar zenuwachtig was? "Nee hoor, ik krijg af en toe de kans om iemand van dit niveau te ontmoeten". Tea and scones kregen ze niet aangeboden op Buckingham Palace, "eten en drinken genoeg in Londen", lacht Peckstadt. 

Meest gelezen