Radio2

Burgemeester Jabbeke niet te spreken over tijdelijk opvangcentrum voor asielzoekers, staatssecretaris De Moor gaat in dialoog

Burgemeester van Jabbeke Frank Casteleyn (CD&V) is niet tevreden over de komst van een tijdelijk opvangcentrum voor asielzoekers in zijn gemeente. De gemeente had al langer plannen om de gebouwen waar het opvangcentrum komt zelf te kopen. "We gaan er op juridisch vlak alles aan doen om dit tegen te houden", reageert Casteleyn. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole De Moor (CD&V) begrijpt dat er vragen zijn bij lokale besturen als Jabbeke en gaat met hen in dialoog.

Op dit ogenblik is er in ons land opvang voor asielzoekers te kort, waardoor sommige gezinnen buiten moeten slapen. Het kernkabinet kwam vorige week overeen om daarom 1.500 plaatsen aan humanitaire noodopvang te organiseren. Een van de sites waar dat moet gebeuren, bevindt zich in Jabbeke. "Dit is echt basisopvang - bed, bad en brood - om kwetsbare mensen niet op straat te laten staan", volgens staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V).

"Dat er zo'n opvangcentrum voor asielzoekers wordt georganiseerd in mijn gemeente, weet ik pas sinds dinsdag", zegt de burgemeester van Jabbeke Frank Casteleyn. "Ik kreeg een telefoontje van het kabinet van mevrouw De Moor om te zeggen dat er zich tussen de 150 en 200 mensen zullen vestigen in de oude gebouwen van de civiele bescherming. Die gebouwen zijn ook al goedgekeurd door de FOD Volksgezondheid. Er is absoluut geen overleg geweest. Ik ben geschrokken. Ik hoor ook dat het om kwetsbare families met kinderen zou gaan, maar ik weet van niks."

Het kabinet van Nicole de Moor verduidelijk dat het aantal opvangplaatsen in Jabbeke 150 tot 500 is, zoals gezegd aan de burgemeester. Dat betekent dat er geleidelijk aan opgeschaald zal worden tot 500.

BEKIJK - Het Journaal bezocht de gebouwen samen met de burgemeester van Jabbeke:

Videospeler inladen...
De reactie van de burgemeester is allesbehalve een warm welkom
Oppositielid Peter-Jan Hallemeersch (Groen)

Oppositielid Peter-Jan Hallemeersch (Groen) is dan weer niet te spreken over de uitspraken van de burgemeester. "De reactie is allesbehalve dan een warm welkom. We zitten in een opvangcrisis zoals ik ze nog nooit heb gezien." Volgens Hallemeersch is het veel te laat om nu nog naar de Raad van State te trekken. "Het is belangrijk dat we ons goed voorbereiden zodat alles in goede banen geleid kan worden."

"Het is belangrijk dat we contact opnemen met de verantwoordelijken van Fedasil. Zij hebben genoeg ervaring en weten over wat ze spreken. Daarnaast zullen alle kinderen die in het asiel verblijven, ook school lopen in Jabbeke, hierop zullen de scholen zich wat moeten voorbereiden. Ook de korpschef zal een actieplan moeten opstellen. Niet omdat ik problemen verwacht in het opvangcentrum, maar als je 300 of meer mensen samenbrengt, dan kan er altijd wat gebeuren."

Als we niet willen dat er de komende weken en maanden nog families en kinderen op straat slapen, dan is noodopvang noodzakelijk

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V)
Videospeler inladen...

"Ik begrijp dat er vragen zijn bij de lokale besturen", reageert staatssecretaris De Moor (CD&V) vanmiddag in de Kamer. "We moeten met de bezorgdheden van de lokale besturen ook rekening houden. We hebben onmiddellijk contact opgenomen met de betrokken burgemeesters en ik zal met hen in dialoog blijven gaan."

Maar De Moor wijst er ook op dat de humanitaire nood hoog blijft. "Als we niet willen dat er de komende weken en maanden nog families en kinderen op straat slapen, dan is noodopvang noodzakelijk."

De voorzitter van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) Wim Dries (CD&V) begrijpt de bezorgdheid van de burgemeester van Jabbeke over de komst van de noodopvang in zijn gemeente, maar benadrukt dat een dialoog tussen Fedasil en de lokale besturen bijzonder belangrijk is.

"Het is heel belangrijk dat Fedasil, de overheidsdienst die asielzoekers opvangt, heel snel in overleg gaat met lokale besturen om de onrust en de bezorgdheid van buurtbewoners weg te nemen. De open communicatie is belangrijk om al het wantrouwen weg te werken", zegt Wim Dries in "Terzake".

BEKIJK - "Ik ben ervan overtuigd dat staatssecretaris De Moor en Fedasil de tijd willen nemen om open te communiceren om de opvang te laten slagen", zegt Wim Dries in "Terzake":

Videospeler inladen...

Jabbeke wil de gebouwen zelf kopen

De gemeente Jabbeke probeert al jaren om de volledige site van de civiele bescherming zelf te kopen, maar die verkoop werd telkens uitgesteld. Het gemeentebestuur heeft daar plannen voor een ambachtelijke zone, een cultuurhuis en een jeugdhuis. "Dat heeft toen nog Sammy Mahdi ons beloofd als wederdienst als we zouden meewerken aan een terugkeercentrum voor asielzoekers. In februari hebben wij dat dan ook gedaan", geeft Casteleyn mee. "Een paar maanden later krijgen we als geschenk een asielcentrum. Dat kan echt niet."

De burgemeester is dus allerminst opgezet met de komst van het opvangcentrum, dat ook maar tijdelijk in Jabbeke zou staan. "Daar geloof ik niks van", reageert Casteleyn. "Mijn schoonmoeder zou ook komen voor twee weken en ze is tien jaar gebleven. Wij gaan juridisch alles uitpluizen om dat opvangcentrum tegen te houden. We gaan dit zeker zo niet laten. Binnen vier weken zou het centrum al moeten openen, maar er zou voorlopig nog geen personeel zijn. Wij hebben ook geen personeel. Steun van ons zal er niet komen!"

Inwoners reageren genuanceerd

De mening van de inwoners van Jabbeke zijn verdeeld. "Iedereen moet een dak boven zijn hoofd hebben, dus het is een goed initiatief dat dit er komt", reageert een inwoner. Maar er zijn er ook die het minder zien zitten. "Ik vind het jammer dat er geen overleg was met de inwoners van Jabbeke. Ik hoop maar dat ze zich zullen gedragen."

Meest gelezen