Poetin haalt in speech opnieuw uit naar het Westen: "Ze spelen een gevaarlijk spelletje" 

Tijdens zijn jaarlijkse speech voor de Valdai Club (een Russische denktank) in Moskou heeft de Russische president Vladimir Poetin andermaal uitgehaald naar het Westen. "Het Westen speelt een gevaarlijk en bloederig spelletje over Oekraïne", klonk het. Volgens Poetin staat de wereld tegenover het "gevaarlijkste decennium sinds de Tweede Wereldoorlog" en moet er gepraat worden over een nieuwe wereldorde.

Rusland beschouwt zichzelf niet als een vijand van het Westen, beweerde Poetin. Maar de Russische leider vulde zijn speech, die zowat drie kwartier duurde, wel in als een klaagzang over "het dictaat van de westerse neoliberale elites". Poetin beschuldigde het Westen ervan arrogant te zijn en zijn manier van leven op te dringen. Het ging dan bijvoorbeeld over "gayparades". "Dat ze dat in het Westen maar doen. Maar ze mogen niet eisen van anderen dat ze die weg volgen", klonk het bij Poetin.

Poetin gaf zijn visie op de wereldorde en de rol van het Westen daarin. "Het uiteenvallen van de Sovjet-Unie heeft het evenwicht van de geopolitieke krachten vernietigd", zei hij. "Het Westen beschouwde zich als de overwinnaar en creëerde een unipolaire wereld waarin alleen zijn wil, zijn cultuur en belangen een bestaansrecht hadden. Deze historische periode van ondeelbare dominantie op de wereldzaken loopt nu ten einde. De unipolaire wereld verdwijnt naar het verleden. We staan op een historisch kruispunt. Voor ons staan misschien de gevaarlijkste, meest onvoorspelbare en belangrijkste tien jaar sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog."

BEKIJK - De Russische president Poetin haalt in zijn speech uit naar het Westen:

Videospeler inladen...

Volgens Poetin zijn de westelijke staten “verblind door kolonialisme”. Ook de oorlog in Oekraïne kwam ter sprake. De Russische president beschuldigde de Verenigde Staten en de westerse bondgenoten van de VS ervan een "gevaarlijk, bloedig en vuil" spelletje te spelen over Oekraïne. "Maar ze zullen vroeg of laat moeten praten met Rusland."

En dat praten, dat moet dan gaan over een nieuwe wereldorde waarbij ook "andere ontwikkelingscentra" moeten betrokken worden, vindt Poetin. De Russische leider speelt daarmee in op sentimenten die leven in Azië, Afrika en Latijns-Amerika. Poetin gelooft wat dat betreft ook dat andere landen hun afhankelijkheid van de Amerikaanse dollar als internationale handelsmunt versneld zullen afbouwen.

Volgens Ruslandkenner Ria Laenen (KU Leuven) was de speech van Poetin inderdaad vooral gericht aan landen in Azie, Afrika en Latijns-Amerika, om met hen een nieuwe wereldorde op te bouwen. "Dat zie ik als het grote thema van deze speech."

BELUISTER - Ruslandexpert Ria Laenen analyseert de speech van Poetin in "De wereld vandaag" op Radio 1:

"Geen intentie om nucleaire wapens te gebruiken in Oekraïne"

Vladimir Poetin benadrukte verder dat Moskou geen intentie heeft om nucleaire wapens in te zetten in Oekraïne. De Russische president zei ook dat hij bereid is om de gesprekken over nucleaire controle opnieuw op te starten met de Verenigde Staten, maar dat hij "geen gehoor krijgt van Washington".

Opvallend genoeg gebruikte Poetin trouwens één keer het woord "oorlog", terwijl de officieel toegelaten benaming in Rusland "speciale militaire operatie is". Poetin verwees ook naar de gesneuvelde Russische soldaten. "Ik denk constant aan hen. Maar we zouden meer hebben verloren als we niet waren tussengekomen."

Meest gelezen