Iraanse studenten negeren het bevel van opperbevelhebber Salami en komen opnieuw op straat 

In Iran hebben studenten het bevel om niet langer op straat te komen genegeerd. Gisteren riep de opperbevelhebber van de Islamitische Revolutionaire Garde Hossein Salami op om "niet op straat te komen", maar veel studenten hebben zich daar niet aan gehouden. Men vreest nu dat de protesten in Iran een nieuwe, gewelddadigere fase ingaan. 

De oproep van de Iraanse opperbevelhebber van de Islamitische Revolutionaire Garde Hossein Salami bleek het tegenovergestelde effect te hebben. Gisteren riep Salami de studenten op om "niet langer op straat te komen". Hij kondigde daarmee naar eigen zeggen het einde aan van de wekenlange protestacties. Veel effect lijken die woorden echter niet te hebben op de Iraanse demonstranten, want ook vandaag trokken ze opnieuw massaal de straat op. 

Een nieuwe, gewelddadigere fase

De vrees groeit nu dat er een nieuwe, meer gewelddadige fase van de protesten ingaat, waarbij ordediensten nog agressiever zullen reageren op de demonstranten. Zo circuleren op sociale media beelden waarop de Revolutionaire Garde vandaag al met traangas, agressie en geweerschoten reageerde op de protesterende massa. In de buurt van verschillende universiteiten zouden confrontaties hebben plaatsgevonden tussen studenten en de Iraanse oproerpolitie. 

BEKIJK - Beelden tonen hoe demonstranten bestookt worden met traangas:

Videospeler inladen...

De eerste protesten startten in het door de Koerden bevolkte noordwesten van Iran. Dat was de regio waar Mahsa Amini woonde, de Koerdische vrouw die om het leven kwam nadat ze werd opgepakt door de zedenpolitie. Ze zou haar hoofddoek niet correct gedragen hebben. Al snel verspreidden de protesten zich over de rest van het land. Ze zijn vooral een brede roep om meer vrijheid. Het richt zich ook tegen de corruptie in het land en de lage levensstandaard door de slabakkende economie. De ordediensten reageren erg agressief op de protesten: volgens mensenrechtenorganisaties kwamen al zeker 250 mensen om het leven.

De Iraanse president Raisi reageerde op hernieuwde opflakkering van protestacties. Hij verwees daarbij opnieuw naar Israël en de Verenigde Staten, de gezworen vijanden van Iran. "Veiligheid is een rode lijn voor de Islamitische Republiek en we zullen het niet toelaten dat onze vijanden proberen de nationale belangen te ondermijnen." Volgens het Iraanse regime zijn buitenlandse vijanden verantwoordelijk voor de golf aan protestacties. Hij lijkt met zijn uitspraken de agressieve reactie van de ordetroepen dus te legitimeren. 

Wie is Mahsa Amini?

De 22-jarige Amini werd door de zedenpolitie opgepakt omdat ze haar hoofddoek niet correct gedragen zou hebben. Op dat moment was ze op bezoek in de Iraanse hoofdstad Teheran. Volgens omstaanders werd ze hard aangepakt door de ordediensten. Op camerabeelden is te zien hoe Amini, kort na de ondervraging, het bewustzijn verliest in het politiekantoor. Het autopsierapport beweert dat een aangeboren aandoening aan de oorzaak ligt van haar overlijden, maar volgens getuigen werd ze hard op het hoofd geslagen en zou dat de doodsoorzaak zijn. 

Meest gelezen