Maandagmorgen zoeken de hulpdiensten met kleine bootjes op het water naar vermisten.
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Dodental na instorten van hangbrug in India loopt op tot minstens 134, "veel gezinnen met kinderen"

In India zijn nu al minstens 134 doden geteld na de instorting van een pas gerenoveerde hangbrug in de deelstaat Gujarat. De meeste slachtoffers zijn vrouwen, kinderen en ouderen. Het is nog niet duidelijk hoe de brug is kunnen instorten. De overheid heeft een onderzoek geopend.

Gisteren kwamen honderden mensen in het water terecht toen deĀ  hangbrug boven de rivier Machchu in de stad Morbi, in de westelijke deelstaat Gujarat, instortte. De brug was nog maar enkele dagen geleden heropend na renovatiewerken. Volgens de krant The Times of India zijn al minstens 134 doden geteld, zender NDTV heeft het over 141 dodelijke slachtoffers. Er vielen honderden gewonden. De meeste slachtoffers zijn kinderen, vrouwen en ouderen.

Op beelden is te zien hoe de slachtoffers wanhopig probeerden om naar de oever te zwemmen, of hoe ze zich vastklampten aan brokstukken van de brug, in afwachting van hulp.Ā 

Er zijn grote reddingsacties opgezet om de mensen uit het water te halen. Militairen van de Indiase landmacht, luchtmacht en marine en van de Indiase kustwacht worden mee ingezet in de zoek- en reddingsoperaties. Tientallen inwoners uit de omgeving helpen mee waar ze kunnen, aan de oevers of in bootjes.

BEKIJK - "Ik heb niet geslapen, ik heb de hele nacht meegeholpen met de reddingswerkers":

Videospeler inladen...

De hangbrug boven de Machchu is meer dan 100 jaar oud en dateert uit de koloniale tijd. De brug, 230 meter lang en 1,5 meter breed, lokt traditioneel veel toeristen. Zeker tijdens weekends en vakanties is de brug en zijn omgeving een populaire trekpleister voor ontspanning. "Gisteren was het er heel druk. Het was weekend. Het was ook de week na Diwali, het hindoeĆÆstische lichtfestival, en veel mensen hebben vakantie. De meeste mensen gisteren waren dagjestoeristen, veel gezinnen met kinderen", zegt correspondente Aletta AndrĆ©. "Er zouden ruim 300 mensen op de brug geweest zijn."

De zoek- en reddingsoperaties gingen de hele nacht door.
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

"Ze wijzen met de vinger naar elkaar"

In maart van dit jaar werd de brug gesloten voor renovatie. Pas op 26 oktober is de brug weer opengegaan voor het publiek. Het is nog niet duidelijk wat de oorzaak van de instorting is. "De lokale besturen en het bedrijf dat instond voor het onderhoud, wijzen met de vinger naar elkaar", zegt AndrƩ.

"Het bedrijf zegt dat er te veel mensen in het midden van de brug stonden en dat ze probeerden de brug aan het slingeren te krijgen door aan de kabels te hangen. Iets wat ook ooggetuigen bevestigen. De lokale besturen zeggen dan weer dat het bedrijf de brug geopend heeft zonder bij de besturen aan te kloppen, waardoor die niet konden controleren of alles veilig was. Maar ze wisten wel dat de brug open was, want de kaartjesverkopers zijn van de overheid."

De regering van de deelstaat Gujarat heeft een onderzoek geopend. De Indiase premier Narendra Modi heeft zijn medeleven betuigd aan de slachtoffers en nabestaanden. Hij beloofde de volledige medewerking van de regering aan de families die iemand verloren hebben in de ramp. Families zullen ook financieel vergoed worden.

Meest gelezen