© Joren De Weerdt

Bourgeois maakt 320.000 euro vrij voor restauratie kathedraal

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) heeft een premie van 323.621 euro toegekend voor de restauratie van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. Het gaat om kleinere werken die tijdens de algemene restauratiecampagne niet aan bod kwamen.

atcn

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA), tevens bevoegd voor Onroerend Erfgoed, heeft een premie van 323.621,98 euro toegekend voor bijkomende renovatiewerken aan de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. De voorbije decennia werd de kathedraal in hartje Antwerpen al uitvoerig gerenoveerd. Nu staan er kleinere werken op het programma die tijdens de algemene restauratiecampagne niet aan bod kwamen.

De subsidie van de Vlaamse regering dekt 60% van het totale kostenplaatje, de provincie Antwerpen hoest als bouwheer het resterende bedrag op. “Het gaat om kleinere restauraties aan de binnenkant van de kathedraal”, weet gedeputeerde van Erfgoed Luk Lemmens (N-VA). “De kathedraal blijft wel gewoon toegankelijk voor het publiek. De werken starten hoogstwaarschijnlijk in november of december en zullen vier à vijf maanden in beslag nemen.”

Onder meer de muurschilderingen, die door vroegere vochtproblemen zijn afgeschilferd, worden grondig onder handen genomen. Daarnaast wordt het lapidarium, de plaats waar restanten van beeldhouwwerken en stenen onderdelen van de kathedraal bewaard worden, gerestaureerd en krijgt het houtwerk van het preekgestoelte een opknapbeurt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER