Struikelstenen in Beverlo herdenken vier slachtoffers van het nationaalsocialisme

In Beverlo zijn vanmorgen vier Stolpersteine ingemetseld in de stoep, op de plaats waar vier slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog woonden. Een Stolperstein is een steen waarover je zou kunnen struikelen en die voorbijgangers dus uitnodigt om te blijven stilstaan bij de gruwelen van het nationaalsocialisme.

Het was de Duitse kunstenaar Gunter Demnig die op vier plaatsen in Beverlo de stenen inmetselde. Op de kop van de stenen vemeldt een messing plaatje de naam, geboortedatum, deportatiedatum, plaats en datum van overlijden van vier inwoners van Beverlo die ofwel gedeporteerd of gefusilleerd werden. 

Burgemeester Ooms

Een van de vier slachtoffers van het nationaalsocialisme was notaris en burgemeester Gaston Ooms, een struikelsteen op het Burgemeester Heymansplein herinnert vanaf vandaag aan zijn lot. Hij werd tijdens WOII verraden en overleefde het concentratiekamp Flossenbürg niet. Ook de  verzetsstrijders Dominic Dekelver en Alfons Heyligen die gefusilleerd werden aan de executiepaal in het kamp van Breendonk krijgen een herdenkingsteen. De vierde Stolperstein brengt hulde aan de verzetsstrijder Albert Huybrechts, die tijdens een Duitse razzia in Korspel doodgeschoten werd.

Overal in Europa

De Duitse kunstenaar Gunter Demnig plaatst zulke stenen  in heel Europa om zo mensen te gedenken die zich hebben verzet tegen de Nazi's of die er het slachtoffer van werden.  In ons land liggen vooral in de Brusselse regio heel wat van deze herdenkingsstenen. Sint-Truiden was de eerste Limburgse stad die enkele Stolpersteine liet plaatsen. In Beverlo was het een initiatief van Heemkunde Beverlo, samen met de Nationale Strijdersbond van Beverlo, Harmonieorkest Neanias en stad Beringen.  

Meest gelezen