Hebben de forse renteverhogingen in het buitenland een impact op jouw geld?

De Federal Reserve en de Bank of England hebben deze week de rente opgetrokken met 75 basispunten. Wat betekenen die buitenlandse renteverhogingen voor jouw geld?

Waarom is dit belangrijk?

Tal van landen worden getroffen door een torenhoge inflatie. Daardoor zien de centrale banken zich genoodzaakt om de rente fors op te trekken. Dat maakt lenen duurder en sparen lucratiever, waardoor er minder geld naar de reële economie stroomt. De monetaire instellingen willen op die manier de prijsstijgingen inperken.

De essentie: het regent opnieuw rentebesluiten. Na de ECB vorige week was het deze week onder meer de beurt aan de Federal Reserve en de Bank of England. De drie monetaire instellingen hebben beslist om de rente met 75 basispunten te verhogen.

  • Voor de ECB was het de tweede verhoging met 75 basispunten op rij. De depositorente - de vergoeding die de banken krijgen op het geld dat ze stallen bij de nationale centrale banken - bedraagt nu 1,5 procent. Voor de rentevergadering in juli was da
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer