De persfotograaf heeft ook het gooien van de fles zelf vastgelegd op foto. De minderjarigen zijn door het fotoagentschap onherkenbaar gemaakt.
PA Wire/PA Images

Meisje in Brits transitcentrum voor migranten deelt noodkreet via flessenpost: "Kinderen horen op school, niet deze gevangenis"

Een meisje in een Brits transitcentrum voor migranten heeft de moeilijke leefomstandigheden in het centrum aangeklaagd via flessenpost. Ze gooide een fles met daarin een brief naar een persfotograaf. Zieke personen, zwangere vrouwen en een kindje met een beperking zouden volgens de brief aan hun lot worden overgelaten. De bevoegde overheidsdienst ontkent de aantijgingen.

In Manston bij Kent in het Verenigd Koninkrijk is een transitcentrum voor migranten. Normaal is het de bedoeling dat migranten er hoogstens 24 uur verblijven en daarna worden doorverwezen naar een asielcentrum of meteen worden uitgewezen. Volgens Britse media is die wachttijd intussen opgelopen tot vier weken. Momenteel zouden er 4.000 mensen verblijven, veel meer dan de capaciteit van 1.600 personen waarop het centrum voorzien is.

Een meisje dat in het centrum verblijft, heeft een brief in een fles gestopt en zo gegooid naar een persfotograaf. Daarin klaagt ze de leefomstandigheden in het centrum aan. Volgens de brief zouden nu al 50 families met kinderen meer dan 30 dagen in het centrum verblijven. "We hebben dringend hulp nodig", klinkt het. Ze klaagt aan dat zieken, zwangere vrouwen en zelfs een kindje met een beperking aan hun lot worden overgelaten. "Ze krijgen voor alles gewoon een paracetamol."

De kwaliteit van het eten zou zo slecht zijn dat ze er ziek van worden. Het verblijf voelt volgens het meisje aan als een gevangenisstraf. "We willen met jullie praten, maar ze laten ons niet buiten komen", gaat het voort. "Hier zijn veel kinderen die thuis horen op school, niet in een gevangenis." Ze moest uiteindelijk samen met andere kinderen enkele bewakers verschalken om dicht genoeg bij het hek te kunnen komen om zo de fles naar de fotograaf te kunnen gooien.

De brief die in de fles zat
PA Wire/PA Images

Het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken ontkent de meeste aantijgingen. "Manston is voldoende uitgerust om migranten te verwerken", klinkt het. "We gaan zo snel mogelijk alternatieve verblijven zoeken. We roepen iedereen die van plan is om een veilig land te verlaten en zijn leven in de handen te leggen van gewetenloze mensensmokkelaars op om er twee keer over na te denken. In tegenstelling tot wat ze wijsgemaakt zijn, gaan ze hier geen nieuw leven kunnen beginnen."

Meest gelezen