© ATV

Antwerpse designhit van jaren tachtig plots terug: allerlaatste Extra-Large-items moeten de deur uit

Wijnegem -

Gigantische tennisballen, een schroevendraaier met de lengte van een basketbalspeler en een bierglas waarin niet één bolleke, maar wel een half vat De Koninck past. In de jaren tachtig en negentig van vorige eeuw liep Antwerpen storm voor deze en andere uitvergrote spullen. De Extra Large-winkel aan de Oude Beurs is al lang dicht, maar liefhebbers van items uit de pionierstijd van het design komen aan hun trekken tijdens de stockverkoop van wat nog rest.

Jan Auman

Ietwat oudere lezers herinneren zich de winkel aan de Oude Beurs nog wel. “Een magneet was het”, weet ook Geert-Jan Van Cauwelaert (56). De achterneef van politiek journalist Rik Van Cauwelaert baatte destijds horecazaak Zuiderterras uit bij de Schelde. Toen Extra Large-oprichter Frank De Bièvre 25 jaar geleden stopte met zijn zaak, kochten Schotenaar Geert-Jan en zijn echtgenote Ann De Cock de rechten en bijhorende zaak over.

“We hebben de winkel nooit zelf uitgebaat, maar zijn de producten achter de schermen wel blijven maken en verdelen voor bedrijven in heel de wereld tot in de Verenigde Staten toe. De Extra Large-formule bleek ook internationaal aan te slaan”, aldus Geert-Jan. Met zijn bedrijf XLBoom laat hij vandaag hoogwaardige design en interieurspullen maken.

Geert-Jan met een jammer genoeg leeg ‘bolleke’ De Koninck en een XL-meetlat. © JAA

Bolleke

Geert-Jan wijst naar het imposant bollekes-glas, dat ons zelf op dit vroege uur dorst doet krijgen. “Nog voor overname van Brouwerij De Koninck door Duvel Moortgat, heb ik op vraag van de toenmalige eigenaars, de familie Van den Bogaert, eens drie (!) 40 voet containers gevuld met die glazen. Ook een ander Antwerps succesmerk Napoleon, bestelde destijds ladingen met XL-versies van hun bekende zuurzoete snoepje. In de hoogdagen van het ECC-tennistoernooi in het Sportpaleis waren de hele grote tennisballen en -rackets natuurlijk gegeerd.”

Tien jaar geleden nam de interesse in Extra Large-producten af en stopte XLBoom met ze te verdelen. In de toonzaal in bedrijvenzone Den Hoek in Wijnegem, hebben Geert-Jan en Ann een selectie van wat nog rest aan Extra Large-producten uitgestald. Het valt op hoe precies de uitvergrotingen zijn gemaakt.

“Met oog voor detail want bij het dupliceren van een product op een veel grotere schaal, komt meer kijken dan je denkt. Toch moesten onze grote broers en zussen niet onderdoen aan kwaliteit voor de originelen”, zegt de beheerder van de Extra Large-erfenis trots.

Stockverkoop

Wanneer een vijs heel goed aangedraaid moet worden..... © JAA

Geert-Jan weet dat er ook vandaag nog fans bestaan van Extra Large. Onder meer voor hen is het goed nieuws dat XLBoom deze maand een eenmalige stockverkoop houdt van wat nog rest van het Extra-Lage-imperium. Naast de al genoemde items kan je je verwachten aan hele grote wasknijpers, lucifers, potloden, champagnekurken, speelkaarten, meetlatten en andere mooie producten die niet zullen misstaan in een ontvangstruimte of woonkamer. Eén van de bikvanger sis een enorme rugzak waarin je zelfs kan slapen.

“Tijdens deze Extra Large Only-dagen geven we een grote koffiemok en potlood van 40 cm gratis bij elke aankoop van minstens 50 euro”, aldus Geert-Jan. (jaa)

Stockverkoop Extra Large Only op donderdag 17 (10-18u), vrijdag 18 en zaterdag 19 november (10-16u) bij XLBoom, Simon De Heuvellaan 1 in Wijnegem.

Hier kan je héél lang mee op reis. © JAA

© JAA

Hier vindt de stockverkoop van Extra Large plaats, bij XLBoom in het industriepark Den Hoek tussen Merksemsebaan en Houtlaan in Wijnegem. © JAA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER