Wie een zaak wil beginnen op het Koningin Astridplein kan zijn slag slaan. Zowel brasserie Monico als het hotel erboven staan te koop. © Tom Cornille

Bekende en beruchte brasserie Monico samen met bijhorend hotel staan te koop

Antwerpen -

Brasserie Monico, en het bovengelegen hotel, op het Koningin Astridplein staat te koop. De brasserie, die de deuren opende in de eerste helft van de vorige eeuw, was al een tijdje gesloten.

Patrick Van de Perre

Vooral de brasserie op de hoek van het Koningin Astridplein met de Statiestraat was decennia een bekend beeld voor wie van en naar het station ging. Het hotel erboven, dat in de loop der jaren verschillende namen had, trok vooral toeristen met een kleine beurs aan.

Zowel de brasserie als het hotel, dat over 25 kamers beschikt, worden nu te koop aangeboden door vastgoedmakelaar Sidimex. Voor 3,9 miljoen euro kan de nieuwe eigenaar aan de slag. De verwachting is dat de panden eens ze verkocht zijn opnieuw dienst zullen doen als horeca en hotel.

Aan goede en minder goede verhalen over de brasserie en het hotel zal het de nieuwe eigenaren alvast niet ontbreken. Het is niet duidelijk wanneer de twee gelegenheden precies de deuren openden, maar al in de vroege jaren van de vorige eeuw was er sprake van café Monico op die plek.

Het café gold destijds als één van de betere etablissementen in de stationsbuurt. In het hotel werden vooral kamers voor reizigers aangeboden, een omschrijving die tot diep in de vorige eeuw een begrip was. Samen met de buurt verloren de brasserie en het hotel de jongste decennia veel van hun pluimen.

In 2008 kwam het hotel negatief in het nieuws toen in één van de kamers het lichaam van een dode vrouw werd aangetroffen. Een paar jaar later werd haar vriend veroordeeld voor de moord in wat ondertussen de Monicomoord was gaan heten.

Drie jaar geleden werd het hotel zelfs een tijdje gesloten op last van de burgemeester. De kamers werden door loverboys gebruikt om jonge tienerprostituees te laten werken. De afgelopen jaren is de brasserie op het gelijkvloers ook verschillende keren van eigenaar veranderd om uiteindelijk de deuren te sluiten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER