De bekende acteur Kevin Spacey
AFP or licensors

Comeback voor Kevin Spacey? Acteur wint lifetime achievement award en geeft binnenkort les in Italië

Het Nationaal Filmmuseum in de Italiaanse stad Turijn kondigt aan dat Kevin Spacey een lifetime achievement award wint en daar volgend jaar les mag geven. De omstreden acteur werd beschuldigd van seksuele intimidatie. Vorige week koos de New Yorkse jury de kant van Spacey in een rechtszaak over seksueel misbruik. 

Kevin Spacey, de omstreden acteur die meermaals beschuldigd wordt van seksueel grensoverschrijdend gedrag, wint een lifetime achievement award. Dat heeft het Nationaal Filmmuseum in Turijn aangekondigd. De prijs komt er volgens de voorzitter van het museum Enzo Ghigo voor de bijdrage van de acteur aan de groei van de cinema. Begin volgend jaar mag Spacey daar zelf een masterclass geven. 

Beschuldigingen van seksueel misbruik

De bekende Amerikaanse acteur werd al meerdere keren beschuldigd voor seksueel grensoverschrijdend gedrag. De beschuldigingen kwamen onder meer van Anthony Rapp. Hij beschuldigde Spacey van seksueel grensoverschrijdend gedrag 36 jaar geleden en eiste een schadevergoeding van 40 miljoen euro. Rapp ontmoette Spacey op een feestje in Manhattan. Hij was toen 14 jaar, de acteur dubbel zo oud. De jury oordeelde enkele weken geleden echter dat er onvoldoende bewijs is. 

De 63-jarige acteur werd er verder van beschuldigd een andere man betast te hebben in een bar in Massachusetts. De beschuldigingen werden echter later door de aanklagers ingetrokken. Enkele maanden later werd hij opnieuw beschuldigd door drie mannen die beweerden dat Spacey hen seksueel misbruikte toen hij artistiek directeur was van het Old Vic Theater in Londen.  

De grote come back?

Lang bleef Kevin Spacey weg uit de spotlights, maar nu lijkt hij zijn terugkeer te plannen. Zo verschijnt hij dit jaar ook voor het eerst sinds de aanklachten opnieuw in de film "Peter Five Eight". Ook de voorzitter van het filmmuseum lijkt blij met de terugkeer. "We zijn vereerd dat zo een prestigieuze gast als Kevin Spacey Turijn en ons museum heeft gekozen voor deze langverwachte terugkeer naar een evenement met publiek", zei hij.

"Van alle mogelijke steden van de wereld, koos Kevin Spacey Turijn als uitvalsbasis om zijn masterclass te geven. Hij kon ons geen beter cadeau geven dan dit", zei Domenico De Gaetano, de directeur van het Nationaal Filmmuseum, in een persbericht. Op het evenement zal ook een film van Spacey getoond worden, al is nog niet bekend welke dat zal zijn. 

Meest gelezen