Archiefbeeld: Russische soldaten oefenen voor een militaire parade in Moskou.
Volledig scherm
Archiefbeeld: Russische soldaten oefenen voor een militaire parade in Moskou. © AFP

Kosten van mobilisatie en sancties slaan gat in Russische begroting, sociale spanningen nemen zichtbaar toe

De Russische mobilisatie-inspanningen in combinatie met westerse sancties zullen een gat slaan in de Russische begroting en de budgettaire reserves tot het laagste niveau in jaren doen dalen, zo blijkt uit berekeningen van analisten. Het Kremlin staat nu al voor enorme uitdagingen om de beloofde compensatie aan gemobiliseerde soldaten en hun gezinnen tijdig uit te betalen, wat de sociale spanningen binnen de Russische samenleving doet toenemen.

31 reacties

  • Gino Denil

    2 jaar geleden
    Misschien begrijpen wij even weinig van Rusland als de Russen van het westen. Maar als je met streetview wat rond rijdt in Russische steden dan kom je tot de conclusie dat veel derde wereld landen - of wat wij zo bestempelen - er behoorlijk beter bij liggen. Sommige Russische soldaten keken met verwondering toen ze voor het eerst in Oekraïne asfaltwegen zagen.
  • Ferdinand Nuyts

    2 jaar geleden
    Wat kan het Poetin nu schelen een gat in de begroting of een krater...! zijn dagen zijn geteld, net als in de Belgische regering van Mr De Croo.
  • Christine Laevers

    2 jaar geleden
    De sancties werken wel. Bovendien hebben ze een bijkomende superbelangrijke functie in de onderhandelingen die er ooit toch moeten komen. Die sancties kunnen in kleine delen opgeheven worden naargelang de welwillendheid en het goed gedrag van de gesanctioneerde. Voor onderhandelingen is het echter veel te vroeg !
  • james Verlinden

    2 jaar geleden
    Na nieuwjaar zal de economie gestaag de dieperik in blijven gaan voor de federatie. 6 maanden geleden, was veel te vroeg om te oogsten uit de sancties. Nu pas begint de molen te draaien, en eens die draait, bye bye bbp. Gaandeweg hebben ze met een rist aan noodingrepen hun economie rechtgehouden. Maar dat houdt nu ook op. Die zijn uitgewerkt en niet bestand tegen de wurgende vorming van de sancties. Alles begint meer te kosten en moeilijker te verkrijgen.
  • Serge Vanruysseveldt

    2 jaar geleden
    Ik las 6 maanden geleden dat de Roebel ging inzakken, Rusland ging instorten. Ik vind dat Rusland het verdomd goed doet en voor vele ontnomen producten een variante vond. Putin is naar zeggen van vele Russen nog nooit zo populair. En steden uit de Donbas worden zeer snel hersteld