©  CN

Genkenaar (21) krijgt werkstraf voor gewapende overval op apotheek

Genk -

Een 21-jarige Genkenaar moet een werkstraf van 240 uur uitvoeren voor een gewapende overval op een Genkse apotheek. De man kampte met mentale problemen.

Shauni Deferm

De jongeman, die ten tijde van de feiten net meerderjarig was, kampte al langer met mentale problemen. Hij had last van waanbeelden en psychoses en werd op vraag van zijn vader door de vrederechter gedwongen opgenomen in het psychiatrisch ziekenhuis in Munsterbilzen. Toen de man na een tijdje mocht verhuizen naar een open afdeling, nam hij op 27 oktober 2019 de vlucht.

Gewapend met messen

Enkele dagen later, op 31 oktober, pleegde hij samen met een kompaan om 9.50 uur ’s ochtends een gewapende overval op een apotheek in de André Dumontlaan in Genk. “De twee mannen trokken kappen over hun hoofd, hielden sjaals voor hun gezicht en trokken vuilzakken over hun schoenen. Gewapend met messen vielen ze de apotheek binnen”, aldus de Tongerse aanklager tijdens de behandeling van de zaak voor de Tongerse correctionele rechtbank. De kompaan van de man nam de poetsvrouw vast. “Hij riep ‘Geld, geld, geld! Maak de kassa open’”, zo sprak de procureur.

De jonge Genkenaar, die als tweede dader bij de feiten betrokken was, dwong de winkelbediende om het geld uit de kassa te nemen. Uiteindelijk gingen de twee overvallers er op hun fiets vandoor met 1.000 euro.

Tijdens hun vlucht liet de Genkenaar zijn mes en vuilniszakken achter op straat. “Door DNA op het wapen kon de man geïdentificeerd worden. Ook zijn vader kwam nadien naar het politiekantoor om aangifte te doen. Zijn zoon zou hem opgebiecht hebben dat hij achter de overval zat”, zo stelde de procureur.

Werkstraf

De inmiddels 21-jarige man kampte na de feiten met een black-out, zo stelde hij. “Het is allemaal in een flits gebeurd. Nadien zijn ze me komen vertellen wat ik gedaan heb”, zo sprak de man voor de Tongerse rechter. Omdat de man zijn leven terug in handen heeft genomen en een job heeft, de relatie met zijn ouders hersteld is en de slachtoffers vergoed zijn, gaf de Tongerse rechter hem een werkstraf van 240 uur. Als hij deze niet uitvoert, gaat hij voor 24 maanden naar de gevangenis. De tweede dader werd nooit gevonden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer