België scoort hoog in de top 100 beste groenterestaurants: Michaël Vrijmoed is vierde beste groentechef ter wereld
We’re Smart® World lanceerde op 8 november zijn jaarlijkse top 100 beste groenterestaurants ter wereld. 20 daarvan zijn Belgisch, dat is eentje meer dan vorig jaar. Restaurant Vrijmoed blijft het beste in België, maar zakt wel één plekje naar de vierde plaats wereldwijd. Restaurant Amaranth in Merelbeke met chef Pieter-Jan Lint krijgt de Discovery award voor beste nieuwkomer. Ontdek hier welke Belgische restaurants verder in de prijzen vielen.
Vandaag maakte We’re Smart® World de 100 beste groenterestaurants bekend. België valt meermaals in de prijzen met twintig restaurants van Belgische bodem. De organisatie van de We’re Smart Awards geeft alle restaurants een score van één tot vijf radijzen. De criteria om in de top 100 te belanden zijn variërend. Hoe creatief je omgaat met groenten en fruit, of de chef een gerecht maakt dat vertrekt vanuit groenten of fruit en of er aan de ecologische voetafdruk gedacht is, spelen daarin mee. Je kan vijf radijzen krijgen als je menu uit minstens twee derde groenten en fruit bestaat. Restaurant De Nieuwe Winkel (Nijmegen, Nederland) van chef Emile van der Staak is uitgeroepen tot Best Vegetables Restaurant in the World 2022.
Frank Fol, voormalig sterrenchef en oprichter van We’re smart®, is trots dat steeds meer chefs aandacht hebben voor groenten en fruit in de keuken. “Groentechefs koken op een andere manier dan klassieke chefs, het is een totaal nieuwe wereld. Het is een kunst om geen chemie te gebruiken. Vroeger werd dat vaak gedaan, maar nu is alles veel meer puur natuur en dat is uiteindelijk waar we naar streven.”
Lees verder onder de tabel.
Dit zijn de 20 beste Belgische groenterestaurants
1. Vrijmoed (Gent), Chef Michaël Vrijmoed (plaats 4)
2. Humus x Hortense (Brussel), Chef Nicolas Decloedt (plaats 10)
3. L’Air du Temps (Liernu), Chef Sang-hoon Degeimbre (plaats 12)
4. Arabelle Meirlaen (Marcin), Chef Arabelle Meirlaen (plaats 17)
5. Hof van Cleve (Kruisem), Chef Peter Goossens (plaats 22)
6. De Vijf Seizoenen (Brakel), Chef Laurence en Jonas Haegeman (plaats 25)
7. Amaranth (Merelbeke), Chef Pieter-Jan Lint (plaats 26)
8. Boury (Roeselare), Chef Tim Boury (plaats 34)
9. L’Air des Sens (Brakel), Chef Laurence en Jonas Haegeman (plaats 38)
10. Zilte (Antwerpen), Chef Viki Geunes (plaats 43)
11. Benoit & Bernard Dewitte (Ouwegem), Chef Benoit Dewitte (plaats 47)
12. ’t Aards Paradijs (Merendree), Chef Lieven Lootens (plaats 50)
13. Hofke van Bazel (Bazel), Chef Kris De Roy (plaats 65)
14. Pastorale (Reet), Chef Bart De Pooter (plaats 68)
15. De Poorterij (Dilsen-Stokkem), Chef Rudi Peters (plaats 76)
16. Le Vieux Château (Flobecq), Chef Tanguy de Turck (plaats 80)
17. Graanmarkt 13 (Antwerpen), Chef Jan Keuppens (plaats 81)
18. Tero (Sint-Gillis), Chef Arthur Lhoist (plaats 84)
19. Philippe Fauchet (Saint-Georges-sur-Meuse), Chef Philippe Fauchet (plaats 89)
20. Bouchéry (Brussel), Chef Damien Bouchéry (plaats 97)
België als koploper in groentetop
Er moet toch iets aan de hand zijn in de Belgische keuken, want één vijfde van de top 100 heeft een Belgische chef. Al is dat voor Fol evident. “We’re Smart is in 2008 begonnen in de Benelux. Ons doel was vooral om reclame te maken voor groenten en fruit in restaurants. Sindsdien is vooral de jonge generatie overgestapt. We zijn pas in 2017 internationaal gegaan en daardoor heeft de Benelux een serieuze voorsprong.”
Het vegan restaurant Amaranth in Merelbeke krijgt de Discovery Award voor beste nieuwkomer. De chef, Pieter-Jan Lint (36), staat daarmee op een 26ste plaats. “Het is een eer om tussen al die grote namen te staan, zeker zo snel na de opening. Dat betekent dat ons verhaal klopt”, reageert Lint. “We volgden Pieter-Jan al jaren en we waren dan ook bij de eersten om bij hem aan tafel te schuiven”, vertelt Frank Fol op zijn beurt. “We waren onmiddellijk gecharmeerd en hij was duidelijk de beste van de genomineerden. Lint is een voorbeeld voor chefs die er niet mee bezig zijn.”
Lees verder onder de foto.
Wie is Pieter-Jan Lint van Amaranth?
“Ik heb mijn passie ontdekt toen ik een jaar of vijftien was, toen ik een studentenjob had in de horeca. Ik maakte de gerechten thuis na, maar ik heb lang getwijfeld om er effectief iets mee te doen. Toen ik aan het werk was in de klassieke keuken, groeide de nieuwsgierigheid om te weten waar die producten vandaan komen en wat het doet met je lichaam. De uitkomsten raakten mij.”
De bal is echt aan het rollen gegaan toen hij zijn partner Carmen leerde kennen, die al vegetarisch was. Samen met Carmen vond hij het pand in Merelbeke en ze maakten er niet alleen hun restaurant van, maar ook hun thuis. “We hebben het samen met familie verbouwd. We willen warmte, intimiteit en gezelligheid uitstralen en de persoonlijkheid van een familiebedrijf vind ik iets heel moois. We streven naar biologische en lokale producten”, zegt Lint.
40 procent van onze klanten is geen vegetariër of veganist, en dat zijn net de meest sceptische mensen. Van hen krijgen we de mooiste feedback.
Ondanks het feit dat Amaranth een volledig vegan restaurant is, is hij het dankbaarst voor vleeseters die de vooroordelen over de vegan cultuur laten varen. “40 procent van onze klanten is geen vegetariër of veganist, en dat zijn net de meest sceptische mensen. Toch krijgen we van hen de mooiste feedback. Ze zijn vaak verrast dat ze vlees niet missen in het menu.”
Amaranth doet niet aan à la carte, maar bedacht een nieuw concept. “Wij bieden altijd één menu aan, bestaande uit elf kleine gerechtjes. Je mag natuurlijk wel aangeven als je een ingrediënt niet lust. Wij voorzien bij elk gerecht een drankje dat erbij past.” Het enige wat je moet kiezen, is of je iets alcoholisch wil of niet, zij doen de rest. Voor een menu tel je 105 euro neer.
Deze restaurants zijn volgens We’re Smart® World de 10 beste groenterestaurants:
1. De Nieuwe Winkel (Nederland - Nijmegen), Chef Emile van der Staak
2. El Invernadero (Spanje - Madrid), Chef Rodrigo de la Calle
3. Piazza Duomo (Italië - Alba ), Chef Enrico Crippa
4. Vrijmoed (Belgium - Gent), Chef Michaël Vrijmoed
5. L’Oustau de Baumanière (Frankrijk, Les-Baux-De Provence), Chef Glenn Viel
6. Flore (Nederland, Amsterdam), Chef Bas van Kranen
7. L’Arpège (Parijs, Frankrijk), Chef Alain Passard
8. Ricard Camarena Restaurant (Spanje, Valencia), Chef Ricard Camarena
9. Eleven Madisson Park (Verenigde Staten, New York), Chef Daniel Hum
10. Humus x Hortense (België, Brussel), Chef Nicolas Decloedt
Je kan de volledige lijst van We’re Smart® World hier bekijken.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
HLN Shop
Ga voor schoonheid én degelijkheid: in vijf stappen naar jouw ideale e-bike
-
PREMIUM
Is vegetarisch of veganistisch eten echt zo gezond als wordt beweerd? Professor bespreekt 7 feiten en fabels over vlees- en zuivelvervangers
Het is een boodschap die niet voor iedereen leuk is, maar die wel steeds meer door de wetenschap wordt onderschreven: wie zijn impact op milieu en klimaat wil verkleinen, kan het best weinig of geen vlees en zuivel consumeren. “We hebben altijd al vlees gegeten, we hebben het nodig”, klinkt het regelmatig. Maar klopt dat wel? Hoogleraar Gezondheid en Voeding Jaap Seidell neemt 7 gezondheidsclaims over een vlees- en zuivelarm (en klimaatvriendelijk) dieet onder de loep. -
PREMIUMInterview
Na 37 jaar maakt hoofdinspecteur Michelin zich bekend en onthult hij aantal geheimen: “Sommige chefs nemen het mij nog steeds kwalijk dat ik hun ster wegnam”
“Het zal vreemd aanvoelen om vanaf nu niet anoniem te reserveren in een sterrenzaak”. 37 jaar was Werner Loens (62) inspecteur van Michelin, waarvan 17 jaar hoofdinspecteur Benelux. 8.500 restaurantbezoeken later gaat hij op pensioen en wilt hij voor het eerst op de foto. Wat is volgens Loens dé culinaire hotspot van het moment, verlopen de beoordelingen altijd eerlijk en objectief en wat voor tol heeft tweemaal per dag op restaurant gaan geëist van zijn lichaam? HLN schoof de benen onder tafel en vroeg het hem. -
-
PREMIUM
Belgische chef Ben werkt 32 uur minder in Denemarken en verdient evenveel: “Belgische horeca kan hiervan leren”
-
PREMIUM
Waarom je frituurolie volgens nieuwe studie beter niet heropwarmt (en hoe je ziet wanneer de olie slecht is)
Heel wat Vlaamse huishoudens zetten wekelijks frietjes op het menu. Algemeen geldt dat je zes tot acht keer in hetzelfde frituurvet kan bakken, maar volgens nieuw onderzoek vervang je dat vet best toch iets vroeger. “Want bij herhaaldelijk verhitten worden chemische verbindingen gevormd die het risico op bijvoorbeeld alzheimer kunnen verhogen”, zegt professor Yannick Vermeiren. Hij tipt wanneer het écht tijd is voor nieuwe olie en geeft een alternatief. -
Waarom heb je niet veel honger na een intensief sportmoment, maar méér honger de dag erna?
Of je nu gisteren de 10 miles in Antwerpen liep of een ander sportdoel achter de rug hebt: misschien heb je gemerkt dat je na dat intensieve sportmoment niet meteen honger had. Is dat normaal? En wat eet je dan best om te herstellen? Sportdiëtiste Britt Lambrecht van wielerploeg Lotto Dstny en groepspraktijk Vitori legt uit hoe dat komt en wat je best toch eet vóór, na en tijdens zo’n zware fysieke inspanning. -
Spaargids.be
Wat mag jij wel/niet doen met het geld op de rekening van je kind?
-
PREMIUM
Welke drank is het gezondst bij je ontbijt? Diëtist: “Dit drinken op lege maag verhoogt je metabolisme met 30%”
-
PREMIUM
Zo maak je de lekkerste vol-au-vent volgens Piet Huysentruyt: “Voor de balletjes is dit soort gehakt de beste keuze”
Vol-au-vent is een klassieker in elke Vlaamse huiskamer en op restaurant, maar hoe maak je die thuis zelf goed klaar? Hoe zorg je ervoor dat je saus niet schift? En welke soorten vlees gebruik je best? HLN-chef Piet Huysentruyt deelt zijn essentiële tips en noemt de 3 meest gemaakte fouten, zodat jouw koninginnenhapje niet meer kan mislukken. “Als je zo’n kip gebruikt, krijg je taai vlees.” -
PREMIUM
Rookaroma’s in producten zoals gerookte zalm en barbecuechips worden verboden, maar waarom pas over 5 jaar?
Verschillende rookaroma’s in voedingsmiddelen worden verboden, omdat ze schadelijke en kankerverwekkende stoffen bevatten. Vandaag vind je die aroma’s in verschillende producten, zoals gerookte worsten, amandelen en barbecuechips. Maar waarom mogen sommige producten nog 5 jaar lang op die manier gemaakt worden? En hoe schadelijk zijn ze dan écht? Professor Bruno De Meulenaer (UGent) legt uit. “Natuurlijk roken valt niet onder de wetgeving.” -
Gouden Giro2
Van Pogacar over Uijtdebroeks tot Piganzoli: de Gouden Giro-ploeg van Michel Wuyts