Archieffoto

Gents Hof van Beroep verklaart verkoop percelen OCMW aan Fernand Huts nietig

Het Gentse Hof van Beroep heeft beslist dat de verkoop van 79 percelen landbouwgrond door het Gentse OCMW aan Fernand Huts nietig is. In 2016 kocht de topman van Katoen Natie de gronden in Zeeuws Vlaanderen voor 17,5 miljoen euro van het Gentse OCMW. Het Hof van Beroep oordeelt nu echter dat de gronden onder de marktconforme prijs werden verkocht.

De verkoop van de percelen  is door het Hof van Beroep nietig verklaard. Dit betekent dat de verkoop niet kan doorgaan. De 79 percelen in Zeeuws-Vlaanderen zijn in totaal goed voor meer dan 450 hectare. Bij de schatting in 2015 van de gronden werd de waarde ervan op 20.531.000 euro geschat. De vennootschap Bijloke BV van Huts kocht de gronden echter voor 17.500.000 euro. Aangezien de laatste schatting van 7 jaar geleden is zal de waarde van de percelen ondertussen alleen maar toegenomen zijn.

De Belgische boer die protest aantekende tegen de verkoop van de gronden vond dat er op die manier ongeveer 3 miljoen euro aan staatsteun werd verleend. Wat een onrechtmatig voordeel opleverde voor de Bijloke BV van Huts.

Als 1 lot verkopen was fout

Het OCMW is in de fout gegaan door de gronden niet als aparte percelen op de markt te brengen maar als 1 lot. Daardoor werd het aantal geĂŻnteresseerde kopers serieus ingeperkt. Als de gronden perceel per perceel zouden verkocht geweest zijn, dan was de prijs waarschijnlijk hoger dan wat er nu betaald is. Het Hof oordeelde dat "De fout van het OCMW Gent bestaat erin dat zij aan Bijloke bv op onwettige wijze een voordeel heeft verleend die deze laatste onder normale marktvoorwaarden niet had kunnen verkrijgen. Het is door de beslissing van het OCMW Gent om de gronden in Ă©Ă©n lot te verkopen (en zich enkel te richten op institutionele investeerders) dat de transactie niet middels een concurrerende inschrijvingsprocedure is verlopen."

Landbouwer kreeg geen eerlijke kans

De landbouwer heeft door de beslissing van het OCMW niet de kans gehad om mee te dingen op de stukken grond die hem interesseerden, en hij heeft daarom schade geleden, vindt de rechter: "Door deze fout heeft de appellant schade geleden. Hij heeft namelijk geen daadwerkelijke kans gekregen om zich in concurrentie te stellen met de door het OCMW Gent geviseerde doelgroep, waaronder Bijloke BV. Gelet op de niet-concurrerende aard van de inschrijvingsprocedure opgesteld door het OCMW Gent heeft zijzelf verhinderd dat de appellant als geĂŻnteresseerde partij deelnam aan de procedure", redeneert het Hof van Beroep.

Meest gelezen