Blijft de bondscoach ook na het WK op post? Bond praat met Roberto Martinez over contractverlenging

In een ideaal scenario voor de Belgische voetbalbond blijft Roberto Martinez (49) ook na het WK aan de slag als bondscoach en technisch directeur. De Spanjaard is met de KBVB in gesprek over een nieuw contract. Bedoeling is om de onderhandelingen af te ronden nog voor de afreis naar Qatar.

Pieter-Jan Calcoen

De overeenkomst van Roberto Martinez loopt af op 31 december. Tot dusver was de perceptie dat hij na het WK in Qatar zou afzwaaien als bondscoach en technisch directeur, maar dat is buiten de voetbalbond gerekend, zo valt in Tubeke te horen. De top van de KBVB ziet in de Catalaan nog steeds de ideale man om de sportieve lijnen uit te zetten en dat dus in twee functies. De voetbalbond wil de resultaten in Qatar niet afwachten – zo enthousiast is men over Martinez – en heeft dan ook gesprekken opgestart om ook na het WK met elkaar door te gaan.

Snel duidelijkheid

Martinez zelf staat niet weigerachtig tegenover een verlengd verblijf in ons land. Hij is niet alleen op, maar ook naast het veld zeer gelukkig. De Spanjaard wil wel garanties dat zijn sportieve verantwoordelijkheden niet zullen afnemen, al lijkt dat dus geen struikelblok te worden. Daarnaast eist hij dat de professionele structuur die dezer dagen in Tubeke heerst behouden kan blijven, ook al kost dat een pak geld en inspanningen. Ook op dat gebied is de KBVB geneigd Martinez te volgen.

Als het tot een akkoord komt – de onderhandelingen zitten nog niet in een finaal stadium, maar bedoeling is wel om ze af te ronden voor de afreis naar Qatar –, dan is het maar de vraag voor hoelang Martinez zou bijtekenen. Voor één of twee toernooien? Het EK van 2024 zou hij dan sowieso afwerken met België, maar het is zeker niet uitgesloten dat beide partijen met elkaar door willen tot na het WK van 2026, dat plaatsvindt in Canada, Mexico en de Verenigde Staten.

Interesse uit Engeland

Voor Martinez is er geen haast. Hij ligt goed in de markt en weet dat hij na het WK sowieso wel een nieuwe uitdaging zou vinden, afhankelijk van de prestaties in de woestijn. Zo is de voorbije maanden aan hem gesnuffeld vanuit Engeland, waar zijn ex-club Everton het dossier blijft opvolgen. Eerder werd Martinez genoemd bij buitenlandse topclubs als Barcelona en Arsenal. De belangstelling op dat niveau is bekoeld, maar mits een medaille in Qatar zou die snel weer kunnen oplaaien.

Sinds 2016 is Martinez bondscoach van de Rode Duivels. Hij kan een goed bilan voorleggen, evenwel zonder een prijs gepakt te hebben. België was jarenlang nummer één op de FIFA-ranking en werd op het WK in Rusland derde – een historische bronzen medaille. Maar evenzeer is er vaak kritiek, omdat Martinez star vasthoudt aan de gevestigde namen – ook morgen worden er weinig verrassingen verwacht in zijn WK-selectie –, hij regelmatig té positief is naar de buitenwereld toe en hij er nog niet in is geslaagd om een prijs te pakken met de Gouden Generatie.

LEES OOK. Roberto Martinez sprak eerder al over zijn contractverlenging: “Ik werk alsof ik hier nog 50 jaar zal blijven”

MEER OVER DE RODE DUIVELS