Sean Penn (links) geeft een van zijn Oscars aan Volodimir Zelenski (rechts): "Tot jullie winnen."
Ukrainian Presidential Press Office

Acteur Sean Penn geeft Oscar aan Oekraïense president Zelenski: "Geef hem maar terug als je wint"

De Amerikaanse acteur en regisseur Sean Penn heeft een van zijn Oscars aan de Oekraïense president Volodimir Zelenksi geschonken. "Als ik weet dat die hier bij jou is, dan zal ik me beter en sterker voelen." Penn sprak eerder al meermaals zijn steun uit voor Oekraïne, wat hem op een Russische ban is komen te staan.  

Acteur en regisseur Sean Penn (62) is net zo goed bekend om zijn Hollywood-carrière als om zijn (politieke) activisme. Hij was eerder al in Oekraïne. Na de Russische invasie eind februari trok hij naar hoofdstad Kiev om een documentaire over de inval te maken. Hij moest toen echter noodgedwongen vluchten. Penn heeft de oorlog een "grote fout van Poetin" genoemd. Hij verklaarde ook al dat hij overwoog om zich bij de strijdkrachten in Oekraïne te voegen.

Sindsdien heeft Penn Zelenski al meerdere keren ontmoet. Hij is nu voor een derde bezoek in Oekraïne. In Kiev ontmoette hij president Zelenski. En hij had een bijzonder geschenk bij. Uit zijn rugzak toverde hij een van de twee Oscars tevoorschijn die hij tijdens zijn carrière gewonnen heeft. "Ik voel me vreselijk als buitenstaander. Dit is maar een symbolisch onnozel ding, ja, maar als ik weet dat dit hier bij jou is, dan zal ik mij beter en sterker voelen voor de strijd. Als je wint, breng het dan terug naar Malibu."

Sean Penn won in 2004 een Oscar voor zijn hoofdrol in "Mystic river" en in 2009 voor zijn hoofdrol in "Milk".

BEKIJK - Het bezoek van acteur Sean Penn aan president Zelenski:

Videospeler inladen...

Walk of the Brave

Zelenski op zijn beurt bekroonde Penn met een Orde van Verdienste. Een erkenning voor "betekenisvolle persoonlijke verdiensten in het versterken van samenwerking tussen staten, steun aan de souvereiniteit en territoriale onafhankelijkheid van Oekraïne, en de betekenisvolle bijdrage aan de kennis over Oekraïne in de wereld."

Later brachten Penn en Zelenski een bezoek aan de zogenoemde Walk of the Brave in Kiev, een symbolische plek tegenover het parlementsgebouw waar alle wereldleiders en andere prominenten die Oekraïne tijdens de invasie gesteund hebben, geëerd worden. Zelenski toonde hem het naambordje van "de man die hier als eerste was", en dat was Sean Penn zelf.

Iets wat veel indruk maakte op de acteur. "Er zijn drie plaatsen in de wereld waar alle trots in mijn leven ligt. De plaats waar mijn dochter geboren is, de plaats waar mijn zoon geboren is, en dit", klonk het.

Zelenski toonde Penn zijn naambordje op de "Walk of the Brave" in Kiev.
Twitter/Volodimir Zelenski

Penn is niet de enige Hollywood-acteur die openlijk Oekraïne steunt, ook onder andere Ben Stiller doet dat. Het Kremlin heeft zowel Penn als Stiller op een zogenoemde "stoplijst" gezet, wat betekent dat ze Rusland nooit meer binnen mogen.

Meest gelezen