Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

"Generation Z" maakt intrede in Congres en Trump waarschuwt partijgenoot: opvallende resultaten van de midterms

In de Verenigde Staten worden de resultaten geteld van de midterms; de tussentijdse verkiezingen voor het federale parlement, deelstaatparlementen, gouverneurs en andere belangrijke politieke functies. Een belangrijke stembusgang dus die in verschillende staten al noemenswaardige resultaten heeft opgeleverd.

Democraat John Fetterman verslaat Republikein "Dr. Oz"

In Pennsylvania zijn de spannende Senaatsverkiezingen uitgedraaid op een overwinning voor de Democraat John Fetterman. Fetterman is een opvallende figuur: de twee meter lange, getatoeëerde burgemeester van een klein dorp verschijnt meestal in een hoodie en een short. Hij deed het aanvankelijk erg goed in de peilingen, tot hij een aantal maanden geleden een beroerte kreeg die zijn spraakvermogen aantastte.

Zijn Republikeinse rivaal is Mehmet Oz, een voormalig hartchirurg die bekend werd als tv-presentator "Dr. Oz". Hij vestigt maar al te graag de aandacht op Fettermans gezondheidsproblemen. Fetterman ging in de campagne fors in de tegenaanval en noemde Oz al een kwakzalver en beschuldigde hem zelfs van het vermoorden van puppy's. Het ging hard tegen hard in Pennsylvania.

Pennsylvania is traditioneel een swingstate ofwel een strijdstaat: de voorkeur van de kiezers varieert er, soms wint de Republikeinse kandidaat, soms de Democraat. Tijdens de twee vorige presidentsverkiezingen was het verschil tussen de kandidaten hier amper 1 procent: in 2016 won Trump er, in 2020 Biden. Fetterman is er nu in geslaagd om een Senaatszetel van de Republikeinen af te snoepen voor de staat Pennsylvania.

BEKIJK - John Fetterman spreekt zijn kiezers toe:

Videospeler inladen...

Trump waarschuwt gouverneur van Florida, partijgenoot én mogelijke tegenstander voor presidentsverkiezingen

In de Amerikaanse staat Florida volgt de Republikein Ron DeSantis zichzelf op als gouverneur. Dat is geen verrassing, want hij deed het in de peilingen beter dan zijn Democratische tegenstander Charlie Crist. Nog voor duidelijk werd dat DeSantis de gouverneursverkiezingen effectief zou winnen in Florida, deed voormalig president Donald Trump wel opvallende uitspraken aan het adres van zijn partijgenoot DeSantis.

Van DeSantis wordt namelijk verwacht dat hij een gooi zou kunnen doen naar het presidentschap in 2024. Op die manier zou hij een belangrijke concurrent kunnen worden voor Trump. "Ik denk dat hij daarmee een fout zou maken", aldus Trump. "Ik denk dat hij zichzelf daarmee pijn gaat doen en het zal ook niet goed zijn voor de partij." Trump dreigt er ook mee om in dat geval "weinig flatterende" informatie over DeSantis bekend te maken.

"Ron DeSantis werd met groot gemak herkozen als gouverneur van Florida. Hij wint zelfs in het Democratisch kiesdistrict Miami-Dade. De rode golf van Republikeins overwicht in Florida", analyseert correspondent Björn Soenens.

BEKIJK - Ron DeSantis reageert op zijn overwinning:

Videospeler inladen...

"Generation Z" maakt intrede in het Congres

Nog in de staat Florida is de Democraat Maxwell Frost verkozen voor het Huis van Afgevaardigden. Hij neemt het zitje over van zijn partijgenoot Val Demings. Frost is 25 jaar oud en daarmee is het de eerste keer dat iemand van "generation Z" in het Amerikaanse Congres komt, mensen die geboren zijn tussen eind de jaren 90 en de jaren 2010. Kandidaten moeten sowieso minstens 25 jaar oud zijn.

BEKIJK - "Ik ben niet te jong, ik kom juist op tijd", reageert Maxwell Frost:

Videospeler inladen...

Van jong naar oud

In de Amerikaanse staat Iowa is de Republikein Chuck Grassley erin geslaagd om voor een achtste termijn in de Senaat verkozen te geraken. Grassley is nu 89 jaar oud. Als hij het einde van zijn termijn haalt, zal hij 95 jaar oud zijn en 48 jaar senator.

Hij is nu de oudste Republikein in de Senaat, de Democratische senator Dianne Feinstein is wel nog drie maanden ouder. De oudst zittende senator ooit was de Republikein Strom Thurmond. Hij ging in 2003 op 100-jarige leeftijd met pensioen, enkele maanden voor zijn dood.

Grassley versloeg deze keer de Democraat Michael Franken, een admiraal op rust. Grassley raakte voor het eerst verkozen in de Senaat in het jaar 1980, al was deze race voor Grassley kennelijk moeilijker dan zijn 7 eerdere overwinningen.  

Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Eerste openlijk lesbische gouverneur

In de staat Massachusetts heeft de Democrate Maura Healey de gouverneursverkiezingen gewonnen. Ze is daarmee niet alleen de eerste vrouw op die post in Massachusetts, maar ook de eerste openlijk lesbische gouverneur van een staat in Amerika.  

Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Gekeerde "Never Trumper" wint in Ohio

In Ohio heeft de Republikein JD Vance de Senaatsverkiezingen gewonnen. Vance is een durfkapitalist die bekend werd met zijn door Netflix verfilmde autobiografie "Hillbilly Elegy". Hij is bekend als "Never Trumper" die zijn kar volledig keerde en een echte Trump-fan werd en daardoor ook de steun van de voormalige president kreeg.

De verkiezingen in Ohio waren spannender dan gedacht. De concurrentie van Democraat Tim Ryan bleek zwaarder dan verwacht, maar met de overwinning van JD Vance behouden de Republikeinen hun Senaatszitje voor de staat Ohio.

Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Verkiezingsambtenaar die zich verzette tegen druk van Trump

In Georgia is Brad Raffensperger herkozen als hoogste verkiezingsambtenaar. De Republikein werd wereldberoemd door een telefoontje van Trump na de presidentsverkiezingen van 2020. "Al wat je moet doen, is 11.000 stemmen vinden", drong Trump hem op, om de stembusgang alsnog in het voordeel van Trump te doen kantelen. Raffensperger ging er niet op in, ondanks enorme druk.

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen