Trucker wordt onwel en richt enorme ravage in voortuinen aan: chauffeur kritiek, pas verkochte Porsche vernield

Kortemark -

In de Groenestraat in Handzame (Kortemark) is woensdag rond 11.30 uur een zeer zwaar ongeval gebeurd. Een 53-jarige vrachtwagenchauffeur van een transportfirma reed op de baan richting het kruispunt en werd vermoedelijk plots onwel. De man verloor het bewustzijn, waarna de stuurloze vrachtwagen met oplegger een ware ravage aanrichtte. De chauffeur werd in kritieke toestand afgevoerd, maar verder raakte niemand gewond.

Jelle Houwen

De vrachtwagen met oplegger ging links van de weg en schampte eerst een verlichtingspaal. Het gevaarte denderde daarna door een eerste voortuin, ramde een geparkeerde wagen die tegen de gevel van de buren gekatapulteerd werd, reed vervolgens door een tweede voortuin en daarna door nog een derde voortuin. De vrachtwagen nam in zijn vlucht ook allerlei omheiningen, brievenbussen, paaltjes en straatmeubilair mee.

Tot slot ramde het voertuig nog een geparkeerde Porsche aan een derde woning, en sleurde die Porsche mee tot aan een bouwvallige schuur. Daarna reed de vrachtwagen dwars door de schuur heen, en kwam hij in de schuur tot stilstand. De schuur is bijna volledig ingestort en de bestuurder zat bewusteloos in zijn cabine. Buurtbewoners die de enorme klap hoorden, schoten meteen te hulp, maar kregen de man niet uit zijn cabine.

Chauffeur kritiek

“Toen wij aankwamen, zat de man bewusteloos achter het stuur”, zegt brandweerkapitein Lode De Keyser. “Wij konden hem vrij snel uit de cabine halen, waarna een toegesnelde MUG-arts hem de medische zorgen toediende.” (Lees verder onder de foto)

De vrachtwagen liet een spoor van vernieling achter. ©  jhm

De vrachtwagen was geladen met papierafval en plastic en was op weg naar de verbrandingsoven. De takelwerken worden door het gewicht van de vrachtwagen bemoeilijkt. “Wij zullen eerst de schuur grotendeels verwijderen eer de vrachtwagen getakeld kan worden”, zegt De Keyser. “Het dak en de balken van de schuur worden verzaagd en alles zo veel mogelijk verwijderd.” De schuur zelf was al bouwvallig door een eerdere storm. Ze ligt op de grond van een leegstaande boerderij.

Peugeot tegen gevel gekatapulteerd

Er komen twee zware takelwagens ter plaatse om het gevaarte uit de schuur te trekken. Dat wordt een zware klus, want de vrachtwagen staat op een drassige ondergrond een stuk lager dan het straatniveau.

De brandweer kon kort na de middag een stabiliteitsinspectie uitvoeren in het tweede huis. De gevel van de garage was gescheurd doordat de Peugeot van de buren er tegen werd gekatapulteerd. “Gelukkig blijkt de schade relatief goed mee te vallen”, zeggen de bewoners. “Het huis moet niet gestut worden. Enkel de garage is onbruikbaar, want ook de poort werd vernield. De kamers boven de ruimte kunnen we gelukkig nog gebruiken.”

De vrachtwagenchauffeur is een 53-jarige man uit Nieuwpoort die voor een transportfirma uit Kortemark reed. Hij werd ter plaatse door de hulpdiensten gereanimeerd en werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht. Hij verkeert in die toestand omdat hij onwel werd, en niet door het ongeval.

Het ongeval zelf werd gefilmd door een bewakingscamera buiten een woning. Daarop is duidelijk te zien hoe de truck aan gemiddelde snelheid, maar zonder remmen zijn weg verderzet. De politie stuurde een droneteam ter plaatse om overzichtsbeelden van de plaats te maken.

Schoolkinderen

“Gelukkig gebeurde het net voordat de school gedaan was. Ik was net mijn 8-jarige kleinzoon Remi gaan ophalen en kwam terug toen het ongeval net gebeurd was”, zegt Katleen Debusschere (62), de eigenares van de Porsche. “Toen we aankwamen, riep mijn kleinzoon dat de Porsche verdwenen was en dat er een enorme ravage was. We stapten uit en zagen de auto volledig verhakkeld tegen de schuur liggen. Ook de ravage in de voortuin is heel groot.” (Lees verder onder de foto)

Katleen Debusschere en haar kleinzoon Remi bij de verhakkelde Porsche. ©  jhm

De Porsche van Kathleen was net verkocht en zou volgende week naar de nieuwe eigenaar gaan. “Gelukkig blijft het voor ons bij materiële schade. Het eerste wat we dachten, was dat het veel erger kon afgelopen zijn. Moest dit 5 à 10 minuten later gebeurd zijn, dan waren op deze plek een rij schoolkinderen en tal van fietsertjes gepasseerd. Ik mag er niet aan denken wat er gebeurd zou zijn als het ongeval toen had plaatsgevonden. We leven enorm mee met de vrachtwagenchauffeur en hopen dat hij erdoor komt”, vertelde de buurtbewoonster nog.

“Enorm kabaal, ik zag dat onze auto verdwenen was”

“Op het ogenblik van de enorme klap was ik thuis aan het werken”, zegt Karel Vergauwe (38) , bewoner van het eerste huis. “Mijn bureau staat aan het raam van de oprit, waar onze Peugeot 5008 geparkeerd was. Ik ging net iets halen in de keuken toen er een enorm kabaal was buiten. Toen ik de voordeur opende, zag ik dat onze auto verdwenen was en hoorde ik nog steeds lawaai van vallende voorwerpen. Meteen daarna zag ik de enorme ravage.”

“Samen met mijn buurman zijn we meteen naar de vrachtwagen gelopen maar eerst kregen we de deur niet open”, gaat Karel verder. “We belden ook meteen de hulpdiensten. Nadat we wat brokstukken konden verwijderen, kregen we de cabine dan toch open. De man zat bewusteloos achter het stuur en het leek ons het veiligste om hem niet zelf te bevrijden. Snel nadien kwamen de hulpdiensten toe. Wij zelf hebben schade aan onze voortuin en oprit. Onze Peugeot is volledig vernield, maar die kan vervangen worden.”

De Kortemarkse burgemeester Karolien Damman is ook ter plaatse om bijstand te verlenen waar nodig. De Groenestraat is deels terug vrijgegeven, maar de opruimwerken zullen nog lange tijd duren. “Van zodra de melding van het zware ongeval binnen kwam, ben ik hierheen gereden”, zegt de burgemeester. “De ravage is erg groot. We mogen wel van geluk spreken dat we slechts één slachtoffer hebben. We hopen van harte dat alles goed komt met de chauffeur. Maar kort na het ongeval passeerden hier heel wat schoolkinderen en een rij. Ik mag er niet aan denken wat er dan zou kunnen gebeurd zijn.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen