Videospeler inladen...

BEKIJK - Emoties lopen op bij "Thuis"-ploeg na ontmoeting met VRT-directie: "Veel mensen zitten hier met gebroken hart" 

De directie van VRT is in gesprek gegaan met de acteurs en medewerkers van "Thuis", nadat die er gisteren mee gedreigd hadden om "de productie te verstoren". VRT wil "Thuis" uitbesteden aan een extern productiehuis, en dat valt de "Thuis"-ploeg zwaar. Onze reporter Machteld Libert sprak na de ontmoeting met de cast en crew van de populaire Eén-reeks. "Ik denk dat veel mensen hier met een gebroken hart zitten", zegt actrice Annick Segal (Rosa uit "Thuis"). 

Het rommelt al een tijdje achter de schermen van de populaire Eén-reeks "Thuis". De VRT wil het programma uitbesteden aan een extern productiehuis. Dat betekent dus dat de acteurs en medewerkers naar een ander bedrijf (met andere woorden: een andere werkgever) zullen moeten overstappen.

De "Thuis"-ploeg ziet dat plan van de directie niet zitten. Ze vrezen dat ze loon zullen moeten inleveren. Véél loon. Op de actie- en stakingsdag stond de hele cast van "Thuis" daarom nog aan het piket van de openbare omroep. Ze dreigden ermee de productie van "Thuis" te verstoren als ze niet snel meer uitleg zouden krijgen van de directie. "We willen morgen vóór 9 uur weten of de directie iets wil doen aan de nieuwe arbeidsvoorwaarden", zo klonk het.

En dus kwam de VRT-directie vandaag tekst en uitleg geven in de opnamestudio's in Leuven. Een emotionele dag voor de cast en crew van "Thuis". Onze reporter Machteld Libert mocht niet binnen om de ontmoeting te filmen, maar dat was geen probleem: de hele "Thuis"-ploeg kwam graag voor haar naar buiten.

BEKIJK - De cast en crew van "Thuis" vertellen aan onze reporter hoe hun meeting met de directie eraan toe ging: "Wij gaan dus allemaal inleveren om hetzelfde te blijven maken."

Videospeler inladen...

"Het is in alle rust verlopen, met veel gehoor naar elkaar toe", vertelt "Thuis"-acteur Pol Goossen (Frank Bomans uit "Thuis"). Toch lijkt Goossen met een wrang gevoel achter te blijven. "Ik heb op het einde gevraagd of de grenzeloze bezorgdheid van zovele medewerkers, straks in hun auto niet zou vertaald worden in een niet te bevatten domheid." 

Ook het financiële plaatje blijft bij de "Thuis"-ploeg wringen. Acteur Wim Stevens (Tom De Decker uit "Thuis") pikt het niet dat de cast en crew het straks met minder loon zouden moeten doen. "Er zijn een aantal systemen in de privé die niet matchen met die in het semi-overheidsbedrijf VRT", zegt hij. "Wij gaan dus allemaal inleveren om hetzelfde te blijven maken."

Boycot "Thuis"?

Klankman Gijs Van Lombeek vertelt dat er niet veel ruimte voor onderhandelingen meer overblijft. "We hebben net de vergadering beëindigd en de conclusie is dat de onderhandelingen tussen de directie en het bedrijf dat ons zou overnemen eigenlijk gedaan zijn", getuigt hij.

De frustraties bij de "Thuis"-ploeg blijven zich dus opstapelen. Komt het vlaggenschip van de VRT, met dagelijks meer dan een miljoen kijkers, zo op de helling te staan? "Niemand van ons wil dit boycotten", zegt actrice Annick Segal (Rosa Verbeeck uit "Thuis"). "Iedereen die hier staat heeft zijn hart en zijn ziel hierin gelegd. Dag en nacht, van ’s morgens tot ’s avonds."

"Ik geef u mee: deze mensen met hart en ziel zijn goud waard", gaat ze verder. "Niemand van ons zal opzettelijk dat goud verloren laten gaan, maar een gebroken hart, dat is moeilijk… en ik denk dat veel mensen hier met een gebroken hart zitten."

De directie van de VRT laat weten dat het gesprek van vanmiddag constructief was, en dat het overleg ook de komende tijd blijft lopen. 

Meest gelezen