Heemkring "Osschaert" Hamme

Heemkring uit Hamme herdenkt Wapenstilstand met oorlogsmaquette uit Lego: "Blikvanger van onze tentoonstelling"

De Heemkring "Osschaert" uit Hamme herdenkt Wapenstilstand op een wel heel bijzonder manier – met een legomaquette van een oorlogskerkhof.  Youri Van Miegroet en Corneel Clarys, die meedeed aan het tv-programma lego masters, maakten de maquette met 25.000 legoblokjes. Liefhebbers kunnen de maquette nog het hele weekend bewonderen in de Meesterwoning in Hamme.

De constructie van 2 op 2 meter en 25.000 legoblokjes maakt deel uit van tentoonstelling van de Heemkring "Osschaert" uit Hamme. De maquette werd aangevuld met persoonlijke documenten, foto's en objecten uit de Eerste Wereldoorlog. "De documenten komen uit het archief van inwoner Robert Veryden. De tentoonstelling is dan ook interessant voor Hammenaars omdat het herinneringen naar boven brengt. We mogen daar wel even bij stilstaan op Wapenstilstand", André Van Bossche, voorzitter van de Heemkundige Kring "Osschaert" uit Hamme.

Hedge Row Trench Cemetery

Legofanaten Youri Van Miegroet en Corneel Clarys werkten zo'n 100 uur aan de maquette die een oorlogskerkhof uit Ieper voorstelt. "De legomaquette toont de begraafplaats Hedge Row Trench Cemetery, dat in het domein De Palingbeek ligt, op een zucht verwijderd van de Ieperse Menenpoort en The Last Post", legt André uit. "Op dat kerkhof liggen 94 Britse soldaten begraven. In het midden van het kerkhof ligt een cirkel van graven met een groot kruis in het midden. De cirkel is de rand van de krater die er geslagen werd".

Blikvanger

De maquette kwam via-via van Ieper in Hamme terecht. "Youri is vrijwilliger bij The Last Post Association in Ieper, en is afkomstig uit de buurt. We kwamen toevallig, via familie, met elkaar in contact en zo is de bal aan het rollen gegaan." Volgens André zou de tentoonstelling er niet gekomen zijn, mocht de maquette niet bestaan. "Het is de absolute blikvanger, de rest is randinformatie".

Kindvriendelijk

André is alvast enthousiast over de legomaquette. "We kennen het allemaal wel, maar op zo'n grote schaal is van een ander niveau. Als je ziet hoeveel uren werk het vergt om zo'n maquette tot in het kleinste detail te bouwen...het is toch wel bijzonder om te zien. Bovendien kan het ook kinderen prikkelen om meer bij te leren over de Wereldoorlogen."

De legomaquette kan ook kinderen prikkelen om meer bij te leren over de Wereldoorlogen.

André Van Bossche van Heemkundige kring Hamme

Legoliefhebbers, toegewijde Hammenaars of mensen die gewoon nieuwsgierig zijn, kunnen nog tot zondag de maquette bewonderen. "Iedereen is welkom in de namiddag in de Meesterwoning in Hamme. Binnen twee weken zetten we de deuren ook nog eens een weekend open", aldus André.

Meest gelezen