Relatiedeskundige Rika Ponnet beantwoordt de vraag van de week: “Schuldgevoelens? Het is niet je opdracht om iedereen gelukkig te maken”

Een kind krijgen brengt veel veranderingen met zich mee. Ook voor de grootouders. Maar wat als die grootouders vinden dat ze nu zelf te weinig aandacht krijgen? En ze je voortdurend schuldgevoelens bezorgen? Relatiedeskundige Rika Ponnet geeft wekelijks advies in "Nieuwe Feiten" (Radio1), en voortaan ook op VRT NWS: “Ga niet mee in dit verhaal.”

Elke week beantwoordt relatietherapeut Rika Ponnet in het Radio1-programma “Nieuwe Feiten” een vraag van een luisteraar. Deze week: “De band met mijn moeder is veranderd sinds de komst van mijn dochtertje. Mijn moeder lijkt jaloers en geeft me schuldgevoelens.”

De vraag van Evi: “Mijn moeder is jaloers op de aandacht die ik mijn kind geef. Hoe ga ik hiermee om?”

Evi (32) was altijd erg close met haar moeder. Sinds de komst van haar dochtertje is die band veranderd. Evi heeft minder tijd om haar moeder te bezoeken of te bellen, en dat kan haar moeder moeilijk plaatsen. “Als we elkaar dan zien, lijkt het alsof het alleen daarover kan gaan.” In het verleden kaartte Evi’s partner wel vaker aan dat haar moeder veel beslag op haar legde. “Maar zolang we zelf geen kinderen hadden, stoorde me dat niet.” Ze heeft nu het gevoel dat haar moeder eigenlijk het middelpunt van alle aandacht wil zijn. “Ze lijkt me jaloers, en ik weet absoluut niet hoe ik hiermee om moet gaan.”

BELUISTER - Rika Ponnet antwoordt op de vraag van Evi in "Nieuwe Feiten":

Het antwoord van Rika Ponnet: “Ga niet mee in dit verhaal”

Grootmoeder of grootvader worden, het lijkt zalig. Maar dat is het lang niet voor iedereen.  Vanwaar die negativiteit? Relatiedeskundige Rika Ponnet relativeert: “Ze zijn niet echt jaloers op het kleinkind, maar ze missen de tijd die vroeger aan hen besteed werd. Want hún kinderen zijn belangrijk voor de invulling van hun leven.”  

Hoe ga je daarmee om, als zoon of dochter? Hoe reageer je wanneer er voor de zoveelste keer gezegd wordt dat jullie "toch wel véél minder contact hebben dan vroeger"? Rika Ponnet: "Aan je ouders vertellen dat ook zij kunnen bellen of langskomen, is geen goed idee. Want dan hou je het spel gaande.”

"Oma worstelt met een verlieservaring"

"De oma worstelt duidelijk met een verlieservaring. Ze heeft nood aan de nabijheid van haar dochter. Maar ze slaagt er niet in om dat als een behoefte naar buiten te brengen.  Ze zegt niet: "ik mis je". Ze zegt niet dat ze  zich alleen voelt. Neen, ze formuleert het als probleem waar de ander schuldig aan is. Ze legt de kwetsbaarheid buiten zichzelf.”

"Ga niet mee in dat verhaal", raadt Ponnet aan. "Leg het uit aan je moeder. Vertel haar dat je nu eenmaal minder tijd hebt, nu jouw baby er is. En dat dat niet wil zeggen dat je haar niet meer graag ziet. Dan is het slikken aan de andere kant. Maar dan stopt de schuldinductie wel. Want die staat je eigen leven in de weg.” 

"Je hoeft niet te pleasen"

Het komt vaker voor dan je denkt, stelt Ponnet. "Mijn eigen moeder had het ook plots moeilijk toen ze kleinkinderen kreeg." En de schuldkwestie blijft. “Maar probeer er zelf beter mee om te gaan. En neem het mee als een opdracht voor jezelf: je hoeft niet zo pleasend te zijn. Het is niet je opdracht om iedereen gelukkig te maken. Zeker niet als het ten koste gaat van je eigen leven.”

BELUISTER – Meer relatietips van Rika Ponnet horen? Beluister de podcast “Vraag het aan Rika”. 

Meest gelezen