6 doden en tientallen gewonden na zware ontploffing in winkelstraat in centrum van Istanbul, president Erdogan: "Geur van terreur in de lucht"

In de Turkse stad Istanbul is er deze namiddag een zware ontploffing geweest in een drukke winkelstraat in het centrum, niet ver van het bekende Taksimplein. De Turkse president Erdogan spreekt over een aanslag en zegt dat er intussen 6 mensen overleden zijn en dat er tientallen gewonden zijn. Volgens Erdogan hangt er een geur van terreur in de lucht. Zijn vice-president wijst in de richting van een "vrouwelijke kamikaze".

Deze namiddag is er een bom ontploft in de drukke winkelstraat die uitkomt op het Taksimplein. Op beelden is te zien dat het op het ogenblik van de ontploffing erg druk was in de winkelstraat in een voetgangersgebied en dat mensen in paniek uit elkaar liepen. Op de plek komen ook veel families en toeristen. 

BEKIJK - Op het moment van de explosie was het heel druk in de winkelstraat:

Videospeler inladen...

Op foto's en beelden van vlak na de ontploffing is veel schade te zien en een rookwolk die opstijgt. Ook is te zien dat er meerdere mensen op de grond lagen. Volgens getuigen was het geluid dat gepaard ging met de ontploffing oorverdovend. De hulpdiensten kwamen meteen massaal ter plaatse en de omgeving werd afgesloten. Er zijn nog altijd veel politieagenten en militairen aanwezig en er circuleren helikopters boven het gebied. 

Gouverneur Ali Yerlikaya uit via Twitter zijn medeleven aan de slachtoffers en hun families en hoopt op een spoedig herstel voor wie gewond raakte.  Volgens de Turkse president Erdogan gaat het om een bomaanslag en zijn er intussen 6 mensen overleden en vielen er 53 gewonden. Zijn vice-president stelt dat iets later bij tot 81 gewonden. 

Erdogan bevestigde dat er een bom ontploft is in de populaire winkelstraat, maar zei dat het te vroeg was om zeker te zijn van een terroristisch motief. Volgens Erdogan hangt er wel een "geur van terreur in de lucht". De president benadrukt dat de daders van de "verraderlijke aanval" gevonden en gestraft zullen worden. 

Ook vice-president Fuat Oktay vermoedt dat het om een terroristische aanval gaat. De eerste informatie wijst er volgens hem op dat een bom werd ontstoken door een "vrouwelijke kamikaze". Onbevestigde beelden op sociale media tonen een vrouw die een zak achterlaat, vlak daarna volgt de ontploffing. De autoriteiten waarschuwen er wel voor dat het onderzoek nog maar net gestart is. 

Toegang tot sociale media beperkt

De Turkse mediawaakhond heeft tijdelijke beperkingen opgelegd aan de verslaggeving over de explosie - een maatregel die het gebruik van close-up video's en foto's van de explosie en de nasleep ervan verbiedt. Ook de toegang tot bepaalde inhoud op Twitter en andere sociale mediasites, zoals video's, werd beperkt.

Tussen 2015 en 2017 werd Turkije getroffen door een reeks dodelijke bomaanslagen die onder meer door terreurgroep IS en Koerdische verzetsgroepen uitgevoerd werden. Ook toen heeft de Hoge Raad voor Radio en Televisie regelmatig soortgelijke verboden opgelegd na aanslagen en ongevallen. 

BEKIJK - "Ik kon niet meer op Twitter, Whatsapp werkte wel nog", getuigt de Nederlandse journaliste Rena Netjes vanuit Istanbul:

Videospeler inladen...

Meest gelezen