Orange Pictures

Sportpsycholoog over gedrag Nainggolan: “Zal altijd blijven gebeuren als hij niets fundamenteel verandert” 

Sportpsycholoog Jef Brouwers uit Bornem vreest dat voetballer Radja Nainggolan zijn gedrag zal blijven herhalen, als hij niets fundamenteel aan zichzelf verandert. Volgens zijn voetbalclub Antwerp, vertoont Nainggolan herhaaldelijk slecht gedrag. Zo rookte hij een elektronische sigaret vlak voor een voetbalmatch en werd hij betrapt op rijden zonder rijbewijs. 

Einde verhaal voor Radja Nainggolan bij voetbalclub Antwerp. De voetballer heeft volgens de club geen toekomst meer in het Bosuilstadion. Ze zullen meewerken aan een eventuele transfer. Eerder werd Nainggolan al uit de A-kern gehaald, omdat hij het te bont maakte. Zo werd hij opgepakt zonder rijbewijs op de baan en rookte hij enkele dagen later vlak voor de wedstrijd tegen Standard een elektronische sigaret op de bank naast het voetbalveld. 

Het is te vergelijken met mensen die iets mispeuteren. Die slaan zelden vanzelf een andere weg in

Jef Brouwers, sportpsycholoog

Het is niet de eerste keer dat het gedrag van Nainggolan hem zijn contract kost. Dat zijn gedrag zich herhaalt, is niet abnormaal vindt sportpsycholoog Jef Brouwers. “Een mens is een herhalend wezen", vertelt hij op Radio 2 in Antwerpen. "Vermits men dit gedrag vele jaren heeft toegelaten, is er geen reden om te veranderen. Als hij niets fundamenteel aan zichzelf verandert, zal zijn gedrag zich blijven herhalen. Het is te vergelijken met mensen die iets mispeuteren. Die slaan zelden vanzelf een andere weg in.”

Nainggolan werd de laatste jaren wel op zijn gedrag gewezen. Zo stuurde Antwerp hem naar de B-kern en haalde bondscoach Roberto Martinez hem uit de selectie van de Rode Duivels. “Het is een nieuwjaarsbrief-situatie. In het begin zegt men sorry, maar dan trekt een nieuwe club de portefeuille open en stelt het gedrag zich opnieuw. Nainggolan weet dat zijn gedrag voor problemen zorgt, maar alleen weten is niet genoeg. Als hij niet kiest om zijn leven anders in te vullen, zal er wellicht niets veranderen.”

Meest gelezen